Lake District

Het Lake District (of kortweg de Lakes), in het noordwesten van Engeland, kun je gerust de bakermat van het Britse wandelen noemen. Al in de 19e eeuw kwamen beroemde Engelse schrijvers als William Wordsworth in deze contreien voor rust en inspiratie. Het is van vulkanische oorsprong en is dan ook een van de weinige stukjes Engeland waar het nog best ruig is. Ook het weer doet daarbij een duit in het zakje: het valt vrij veel regen en het is kouder dan in het zuiden. Het letterlijke hoogtepunt is de Scafell Pike (978 m), gelijk ook de hoogste piek van heel Engeland.

Ondanks het weer is het Lake District een van Engelands populairste vakantieregio’s. Je komt er niet alleen veel wandelaars, maar ook vissers, zeilers en touringcars tegen. Als je hier niet van houdt, moet je er buiten het hoogseizoen heen gaan. In ieder geval zijn de wandelmogelijkheden er eindeloos, en zolang het droog blijft, zijn de uitzichten adembenemend.

 

Engelse zuidkust: Cornwall, Devon, Isle of Wight, Kent

Hier vind je de beroemde Britse klifrotsen, maar er is nog veel meer te zien, van mooie baaien tot oude kastelen. Prettig voor fietsers: de binnenwegen zijn relatief rustig. De zuidkust heeft het beste weer van heel Groot-BrittanniĆ«: het is hier warmer en de zon schijnt vaker. Vanwege zijn mix aan natuur en cultuur, plus gunstiger weerstatistieken, vind ik de kust met name geschikt voor gezinnen die sportieve of culturele daguitstapjes willen maken – of gewoon een dagje aan zee willen doorbrengen: met name bij Bournemouth en Weymouth heb je kilometers zandstrand en veilig zwemwater.

Speciaal aanbevolen:

  • de heideheuvels van Exmoor
  • de kliffen en zandstranden van Devon en Cornwall, samen de zuidwestelijke punt van Engeland
  • de kalksteenrotsen op het eiland Isle of Wight (waar je prima kunt fietsen: www.cyclewight.org.uk)
  • oeroud bos en beekjes in nationaal park New Forest (www.dorset-newforest.com)
  • in het zuidoosten het graafschap Kent

Cotswolds

De Cotswolds Hills zijn de British countryside op zijn best. Lieflijke heuvels, mooie dorpjes, landhuizen – met recht heeft dit stukje Engeland de status van Area of Outstanding Natural Beauty. De Theems ontspringt hier. Rondom dit beschermde gebied zijn historische steden als Oxford en Bath.

Wandelaars kunnen hun hart ophalen met de Cotswold Way. De hoogteverschillen in Cotswold zijn beperkt, wat het ook geschikt maakt voor minder ervaren fietsers.

Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen,Ā kanovaren en fietsen. Kaartenfreak. Oprichter Trek 11.

Latest posts by Wessel Zweers (see all)