Links fietsen

Allereerst het belangrijkste: in Groot-Brittannië rijdt men links. Als fietser zul je daar vrij snel aan wennen, maar vooral bij kruispunten rechtsaf slaan is het wel even opletten.

Britse automobilisten zijn minder gewend aan fietsers dan in Nederland. Let daarom extra goed op voor de dode hoek en openslaande portieren. Fiets verder op ruime afstand van de kant van de weg. Dan ben je goed zichtbaar en op smalle wegen zullen automobilisten eerder voor je remmen. Ga pas opzij zodra het veilig is om gepasseerd te worden.

Fietspaden

Britse wegen zijn vrijwel allemaal geasfalteerd en in goede staat. Wel kunnen sommige doorgaande wegen erg druk zijn. Hoe lager het wegnummer, hoe meer verkeer.

De vele ongenummerde landweggetjes, zogeheten lanes, zijn een stuk prettiger en voeren je langs mooie dorpjes. Soms zijn ze ook behoorlijk steil. In Wales zijn deze weggetjes wat minder talrijk aanwezig.

In Zuid-Engeland wordt het uitzicht vaak belemmerd door heggen. Voorzichtig fietsen dus en zoveel mogelijk anticiperen. Gelukkig is het Britse verkeer over het algemeen fietsvriendelijk.

Fietsroutenetwerk

Sinds een jaar of 20 wordt hard gewerkt aan een landelijk netwerk van langeafstandsfietsroutes: het National Cycle Network, een soort Britse LF-routes. Dit netwerk is een project van Sustrans, voluit Sustainable Transport Charity, een Britse nonprofitorganisatie die alternatieven voor de auto probeert te stimuleren.

Inmiddels is er meer dan 25.000 km aan fietsroutes klaar. Ze mijden zoveel mogelijk autowegen en lopen vaak via oude spoorlijnen die tot fietspaden zijn omgebouwd en voormalige jaagpaden langs waterwegen. Hou er wel rekening mee dat de kwaliteit van het wegdek sterk kan verschillen. Soms fiets je over grindpaden, stuit je op tijdelijke omleidingen en passeer je hekjes die lokale instanties hebben aangebracht – lastig met een volbepakte fiets. Verwacht dus niet dezelfde perfectie als bij het Nederlandse LF-netwerk.

De NCN-fietsroutes zijn genummerd: de routes die beginnen met 1 t/m 6 zijn bijna allemaal in Engeland. De routes met een 7 zijn in het noorden van Engeland en in Schotland. Met een 8 is in Wales en een 9 in Noord-Ierland. Je herkent de fietsroutes onderweg aan blauwe bordjes met een witte fiets en een wit routenummer.

Bijzondere fietsroutes

[/fusion_builder_column]
Loopt van Whitehaven tot aan Tynemouth in Noord-Engeland.
Dwars door het midden van Engeland, van Derby naar Berwick upon Tweed.
www.c2c-guide.co.uk
www.cycling-britain.nl/PCW/
Van Land’s End in Cornwall naar Harwich, even boven Londen:
www.fietseninengeland.nl/hart-van-engeland-route
Er is ook een iets langere variant die met een ruime boog om Londen heen gaat:
www.oppad.nl/?bestemming=fietsen-engeland-harwich-naar-lands-end
Het zuidwestelijke deel is het zwaarst.
In de buurt van diverse steden zijn er circulaire fietsroutes gemarkeerd:

  • Oxford Cycleway
  • Avon Cycleway
  • Wiltshire Cycleway

Fietsrouteplanner

Enkele heel behoorlijke fietsrouteplanners om langere fietstochten in Engeland, Wales en Schotland uit te stippelen:

Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen, kanovaren en fietsen. Kaartenfreak. Oprichter Trek 11.

Latest posts by Wessel Zweers (see all)