Het zal je niet verbazen dat het zuiden van Schotland veel op het noorden van Engeland lijkt. Dit deel van Schotland heet de ‘Lowlands’ – niet te verwarren met dat ene jaarlijkse popconcert in de Hollandse polders. Ondanks de naam zijn de heuvels hier af en toe best hoog. Het is er vrij dichtbevolkt. Landschappelijk mag het dan niet het meest spectaculaire deel van Schotland zijn, toch hebben de Laaglanden hun eigen charme: leuke havenstadjes, mooie rotskusten, ruĆÆnes, abdijen, kastelen, landhuizen, noem maar op.

Verder naar het noorden wordt het weer wat leuker. Daar liggen de Highlands (Hooglanden). Die kun je onderverdelen in:

  • De Zuidelijke Hooglanden: dit ligt niet zo ver van de bewoonde wereld (Glasgow) en is al behoorlijk bergachtig. Aanraders zijn het bergachtige gebied rond Loch Lomond en het eveneens bergachtige eiland Skye.
  • In de Oostelijke Hooglanden heb je hoge toppen van de Cairngorns, ook wel Grampians genoemd, een wandelgebied dat wat droger is dan de rest van Schotland.
  • De Centrale Hooglanden zijn behoorlijk bergachtig en vochtig. Het letterlijke hoogtepunt is de Ben Nevis (1344 m), de hoogste top van Groot-BrittanniĆ«.
  • De Westelijke Hooglanden zijn nog natter. Maar qua landschappen kan ik je dit deel zeker aanraden – zowel de kust met zijn mooie lochs als het achterland. Een bekende top is de Glen Afric. Schilderachtig is de regio Glen Coe (met spatie), met het dorp Glencoe (zonder spatie). En een kleine troost als het regent: je hebt dan geen last van midges.
  • De Noordelijke Hooglanden zijn vooral leeg en verlaten. Maar ook dit deel is landschappelijk de moeite waard. Aanrader voor mooie wandelingen zijn de Torridon-heuvels.

Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen,Ā kanovaren en fietsen. Kaartenfreak. Oprichter Trek 11.

Latest posts by Wessel Zweers (see all)