Snowdonia

Wat mij betreft het mooiste wandelgebied van Wales: Snowdonia, een bergachtig gebied met de Mount Snowdon (1085 m) als hoogste piek. De beklimming van deze topper ligt natuurlijk voor de hand, maar de kans op slecht weer en gebrek aan mooie vergezichten is nadrukkelijk aanwezig. Leuk alternatief als je jonge kinderen hebt: met het tandradtreintje omhoog en dan weer lopend naar beneden.

Rondom de Mount Snowdon ligt een uitgestrekt veenmassief met 13 toppen boven de 900 m.Net als het Engelse Lake District zijn ook deze bergen van vulkanische oorsprong. Onder invloed van ijs en glesjers is een fraai landschap ontstaan met scherpe bergkammen en steile kliffen. Verder ook open heidevelden en uitgesleten rivierdalen.

In feite is Snowdonia tweetalig: in het westen spreken ze vooral Welsh, in het oosten Engels. Ondanks de afgelegen ligging is het vrij goed met het openbaar vervoer te bereiken.

Ten westen van Snowdonia ligt het schiereiland Lleyn Peninsula, met mooie kliffen, duinen, heidegebieden en stranden, een Area of Outstanding Natural Beauty. Ook het kleine eilandje Bardsey Island met zijn vierkante vuurtoren kan ik zonder meer aanraden. Ten noorden van Lleyn ligt nog een mooi schiereiland: Anglesey. Beide schiereilanden zijn heel anders dan Snowdonia, maar ja, als je hier toch in de buurt bent, grijp je kans. Trouwens: als je met auto of camper rondreist, kun je vanuit Anglesey een veerboot naar het Noord-Ierse Dublin nemen.

Verder in Wales

Zijn er andere gebieden in Wales die jij beslist de moeite waard vindt? Laat het hieronder weten!

Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen,Ā kanovaren en fietsen. Kaartenfreak. Oprichter Trek 11.

Latest posts by Wessel Zweers (see all)