Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie. Kano-expert.
Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Omdat een reis naar IJsland anders is dan andere landen en een goede voorbereiding noodzakelijk is, volgt eerst wat praktische informatie.

  Beste reistijd

  Wie wil rondtrekken, wandelen of fietsen, is aangewezen op de zomer. Het seizoen op IJsland is kort. De beste tijd ligt tussen eind juni en begin september. Voor het binnenland is dat nog korter: tussen half juli en eind augustus. Voor en na die tijd ligt er sneeuw en zijn de rivieren onoverbrugbare, kolkende watermassa’s.

  Het nadeel van een kort seizoen is dat iedereen tegelijk naar IJsland komt. Op sommige plekken is het daarom druk. Bovendien moet je de reis vroeg van tevoren boeken, want het aantal voorzieningen op IJsland (accommodatie, huurauto) is beperkt.

  Weer en klimaat

  IJsland kent een gematigd klimaat. ’s Winters is het een paar graden onder nul. Meestal ligt er sneeuw; in het binnenland meer dan langs de kust. ’s Zomers is het er hooguit 16 graden; bij een temperatuur van 20 graden spreken de IJslanders van een hittegolf! Het waait er altijd. De autoverhuurder gaf een waardevolle tip: houd bij het uitstappen je autoportier altijd vast. Als de wind van achteren komt, vliegt het portier zĆ³ uit je handen. Of wordt-ie zelfs van de auto gerukt!

  Handig om te weten: wind uit zee brengt meestal regen met zich mee. Dat betekent dat het aan de andere kant van het land mooi weer is! Dus, als het regent in het zuiden, schijnt de zon in het noorden. Of andersom. Hetzelfde geldt voor het oosten en het westen.

  Midzomernacht

  ’s Zomers wordt het niet donker op IJsland. Daardoor raakt je biologische klok, zeker als je net aankomt, wat ontregeld. Je krijgt er ook energie van en het biedt voordelen. Zo hoef je niet per se tegen het eind van de middag te stoppen met wandelen of fietsen. Toen ik op IJsland aankwam, was het prachtig weer. Veel IJslanders begonnen op vrijdagavond om een uur of 10 nog aan een wandeling naar een hete bronnengebied (zo’n 2 uur lopen) om er te badderen. Overigens verviel ik na een paar dagen toch weer in het gewone ritme. Zo kreeg ik begin van de avond trek en wilde ik een paar uur later gaan slapen. Nadelen heeft het lange licht ook. Zelf vind ik het moeilijk om bij daglicht in slaap te vallen. Als jij daar ook last van hebt, neem dan een slaapmasker mee (te koop bij drogist of ANWB).

  Prijzen

  Je betaalt op IJsland met de IJslandse kroon (www.wisselkoers.nl/ijslandse_kroon). Het is een duur land, maar door de crisis zijn de prijzen iets gezakt.

  • Uit eten gaan kost veel geld; alleen ReykjavĆ­k vormt een gunstige uitzondering.
  • Alcohol is erg duur; in het cafĆ© betaalde ik voor een biertje ā‚¬ 10 (zomer 2014). Bier en wijn zijn alleen te koop in speciale drankwinkels die door de staat worden gerund.
  • Eten en drinken is in de doorgaans goed uitgeruste supermarkten iets duurder dan bij ons. Voor vlees en vis betaal je veel geld. Maar er zijn ook goedkopere producten zoals brood en snoep. De BĆ³nus- en KrĆ³nan-supermarkten zijn het voordeligst. Benzinestations verkopen overigens ook (beperkt) etenswaren.
  • Zwemmen is goedkoop. Het is een nationale bezigheid. Niet zozeer als sport, maar als sociale activiteit. Vrijwel elk dorp, al is het nog zo klein, heeft een eigen zwembad. En het is heerlijk om na een koude dag te ontspannen in een warm bad (warmer dan bij ons).

  Vliegtuig of boot

  Zelf heb ik lang zitten wikken en wegen hoe naar IJsland te gaan. Met de boot kun je je eigen auto meenemen. Dat scheelt weliswaar een flink bedrag aan autohuur, maar de bootovertocht kost ook veel geld Ʃn tijd. De Smyril Line vertrekt elke week vanuit Hirtshals in Denemarken naar Seydirfjƶrdur in Oost-IJsland. De reis duurt heen en terug een week, inclusief een tussenstop op de Faeroer Eilanden.

  Vliegen gaat veel sneller (circa drie uur). Icelandair vliegt ’s zomers elke dag. Sinds een paar jaar is er ook een voordelige charter. Deze vliegt vaak aan de randen van de dag. Bovendien kan het vluchtschema na boeking veranderen. Icelandair staat bekend als een betrouwbare maatschappij.

  Huurauto of camper

  Voor een eerste kennismaking volstaat een gewone auto of camper. Er zijn veel bedrijven die auto’s verhuren. Van tevoren online reserveren is het goedkoopst. Ik heb zelf een kleine camper gehuurd. Je krijgt er enorm veel vrijheid voor terug. Je mag op IJsland namelijk overal wild kamperen (behalve in de nationale parken). Als je niet opziet tegen primitieve omstandigheden (overnachten in de natuur zonder voorzieningen) kun je veel geld besparen. Uiteraard kun je ook op een camping overnachten met sanitaire voorzieningen. Ik huurde een camper bij een klein, sympathiek bedrijf: Happy Campers. De medewerkers hebben hun campers zelf verbouwd en ingericht en daardoor zijn ze heel gebruiksvriendelijk (voldoende bergruimte, kacheltje, klein keukenblok, etc.). Vroeg reserveren (half jaar tot enkele maanden voor vertrek) is noodzakelijk.

  Avontuurlijk ingestelde reizigers huren de tweede keer dat ze naar IJsland gaan vaak een 4WD waarmee je het binnenland in kunt trekken. Een geweldige belevenis, maar niet goedkoop. Geen wonder: de jeeps staan het grootste deel van het jaar werkeloos in de garage. En als ze worden gebruikt, hebben ze flink te lijden!

  Accommodaties

  IJsland is een modern land met een hoge levensstandaard. Op veel plekken is er gratis internet (VVV’s, hotels en campings). Hotels en guesthouses zijn goed maar duur. Een jeugdherberg is goedkoper (www.hostel.is), evenals een boerderijovernachting (www.farmholidays.is) of een berghut (zie Wandelen). Er zijn veel campings, maar vrij kamperen is ook toegestaan (behalve in de nationale parken). De campings zijn eenvoudig, maar betaalbaar. Warme douches zijn gratis! Het warme water borrelt immers overal uit de grond. Als je met een huurauto reist, kom je genoeg campings tegen onderweg en hoef je vooraf niets te reserveren.