Sietske de Vet

Specialist in fiets- en wandelroutes, tekst en redactie. Kano-expert.
Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Wandelen op IJsland

  De prachtige natuur van IJsland leent zich goed voor het maken van wandeltochten. Wind, regen en (natte) sneeuw maken het wandelen zwaar. Het weer kan snel omslaan: het ene moment regent het, een half uur later loop je in de zon. Een paar praktische tips:

  • Neem warme kleding mee die goed bestand is tegen regen en wind.
  • Draag stevige bergwandelschoenen.
  • Check voordat je aan een tocht begint het weer op en.vedur.is.
  • Neem altijd een gedetailleerde kaart mee. Alleen populaire routes zijn goed gemarkeerd. Voor de rest ben je aangewezen op kaart en kompas.

  Trektochten

  Hoewel de meeste mensen dagtochten maken, volgen hier wat tips voor wie een meerdaagse trektocht wil maken.

  • Wildkamperen in onbewoond gebied is toegestaan, behalve in de nationale parken. In natuurreservaten gelden speciale regels.
  • Kamperen bij een bemande hut is heel gebruikelijk op IJsland. Tegen een kleine vergoeding kun je gebruikmaken van water en de toilet.
  • Bemande berghutten zijn alleen in juli en augustus geopend. Eten en drinken neem je zelf mee, kookplaten zijn aanwezig. Neem je eigen slaapzak mee. Vooraf reserveren is noodzakelijk.
  • Onbemande hutten zijn voor iedereen toegankelijk. Je kunt er zelf koken ā€“ als de gasfles tenminste niet leeg is. Je betaalt een kleine vergoeding voor het overnachten.

  Wandelgebieden

  Een duidelijke infrastructuur van (lange-afstands)paden kent IJsland niet. Er is Ć©Ć©n meerdaagse populaire route. Informatie over dagtochten vind je bij een VVV of bezoekerscentrum. De populaire routes zijn goed aangegeven met bordjes. Ik beschrijf een paar gebieden waar je goed kunt wandelen.

  Vanuit Skaftafell (bezoekerscentrum en camping) starten veel dagtochten. De route naar de waterval Svartifoss is populair en makkelijk. De tocht naar MorsƔrdalur is veel rustiger en ook niet moeilijk.
  Rond het Muggenmeer kun je veel dagtochten maken. Bijvoorbeeld rond de Hverfell, een pikzwarte explosiekrater. Bij de Kraftla-centrale is een grote parkeerplaats waar verschillende routes starten. Veel lieflijker is het lager gelegen Hƶfdi, een groen schiereiland met veel bloemen en uitzichten op het meer.
  Op dit schiereiland in het westen van IJsland (zie bij regio’s) kun je veel dagtochten maken. Overal duikt de zee en de ruige kust op. Je kunt bijvoorbeeld wandelen vanuit Eyrarfjall, Helnar (met gezellig cafeetje aan de haven) of Anarstapi.
  Hier kun je (meerdaagse) tochten maken door een ruig, verlaten gebied. Geschikt voor doorgewinterde bergwandelaars. Hornstrandir, het meest noordwestelijke stukje van IJsland, is een natuurreservaat waar je langs de kust kunt lopen van baai naar baai. Er zijn geen voorzieningen. Dat betekent je eigen eten en drinken meenemen en wildkamperen. Het terrein is zwaar: lopen over grote stenen, waden door rivieren. Een weg ernaartoe ontbreekt: je kunt er alleen met de veerboot vanaf Isarfjƶrdur komen.
  Het binnenland van IJsland is een van de meest indrukwekkende wandelgebieden. Je vindt er gletsjers, warme bronnen, ravijnen en berghellingen in prachtige kleuren. Je kunt een georganiseerde dagtocht boeken vanuit ReykjavĆ­k; Landmannalaugar ligt zo’n 180 kilometer van de hoofdstad af. Je kunt er alleen met een lijnbus of een 4WD komen.
  Populair is de vierdaagse Laugavegur-trekking. De tocht is ā€“ bij goed weer ā€“ niet moeilijk, maar conditioneel wel vrij zwaar. Je loopt over ruig terrein en moet door rivieren waden. De route is goed gemarkeerd, maar bij mist is de oriĆ«ntatie lastig. Houd rekening met overvolle berghutten, het seizoen is immers kort.
  De tocht eindigt in het dal van PĆ³rsmƶrk, maar je kunt nog twee of drie dagen doorlopen over de SkĆ³gartrail naar de zuidkust. Een aanrader, want je loopt vlak langs een imposante gletsjer waar de recentelijk uitgebarsten vulkaan Eyjafjallajƶkull zijn sporen heeft nagelaten.

  Wandelkaarten/wandelgidsen

  Zie de pagina IJsland: kaarten en gidsen.