Het natuurreservaat Gran Paradiso, deel van de Grajische Alpen, ligt ten zuiden van Aosta in de noordwestpunt van Italië, dicht bij de Mont Blanc. Het reservaat omvat, met uitzondering van het Valsavaranche, het gehele gebied tussen het dal van Cogne, de Monte Rosa dei Bianche, de Orco-vallei en de Val di Rhêmes.

De Gran Paradiso (4061 meter) is de hoogste top en tevens de enige vierduizender die zich geheel op Italiaans grondgebied bevindt. De berg domineert het uitzicht in de Aosta-vallei, die met haar zijdalen één van de mooiste delen van de Alpen is. Het westelijk deel is een groen landschap, terwijl het zuiden indrukwekkende vergezichten over een rotsachtig landschap biedt.

Het ‘Grote Paradijs’ beslaat zo’n 60.000 ha. De grote gletsjers vallen direct op evenals andere hoge toppen zoals de Gran Serra (3552 m) en La Grivola (3969 m). Een mild klimaat zorgt voor een weelderige flora en fauna. De toppen in het noorden en het westen schermen het gebied goed af tegen slecht weer. In de zomer kan het overdag aardig warm worden, maar ’s nachts komt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt.