Luxemburg mag dan sinds 1815 een groothertogdom heten, het land is vooral klein: de oppervlakte is vergelijkbaar met de provincie Drenthe. Het wordt vaak in één adem genoemd met de Ardennen. Voor een deel is dat wel terecht. Ösling, het noordwestelijke deel, ligt op hetzelfde plateau als de Ardennen en heeft een rotsbodem, uitgesleten rivierdalen en veel bossen. Het gebied ligt ook ongeveer op dezelfde hoogte: zo’n 400 tot 500 m.

Ondanks zijn beperkte grootte heeft Luxemburg wandelaars en fietsers veel te bieden. Het noordoosten (ten zuiden van de Sauer, aan de Duitse grens) is bekend onder de naam Klein Zwitserland. Het oostelijk deel is typisch een rivierenland; de Moezel vormt voor een groot deel de grens tussen Luxemburg en Duitsland. Een ideale bestemming voor een lang wandelweekend in het buitenland. Accommodaties zijn overvloedig aanwezig en er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden.

Het zuiden wordt Gutland genoemd. Door de zachtere bodem (leem en mergel) tref je er veel meer landbouwgebieden. Dit deel is ook veel lager dan het noorden: 200 tot 300 m. Gutland is populair bij fietsers. De zuidwestelijke regio, Land van de Rode Aarde, heeft veel industrie en is wat minder in trek.

Algemeen

Georganiseerde reizen

Latest posts by Wessel Zweers (see all)