Wandelen in Luxemburg

Klein Zwitserland, zeg maar de regio Beaufort-Echternach, is veruit het populairste wandelgebied van Luxemburg. Vooral de kloven en spelonken in de buurt van Beaufort zijn favoriet. Dat heeft ook weer een keerzijde: je zult er veel andere wandelaars tegenkomen.

Rustiger zijn de noordwestkant (regio Trois Vierges – Wiltz) met zijn Ardennen-achtige landschappen.

Fraai is de omgeving van rivier de Our, gelegen tussen het drielandenpunt Belgiƫ/Luxemburg/Duitsland en Vianden. Dit stuk maakt samen met Klein Zwitserland deel uit van het Duits-Luxemburgs Natuurpark, het eerste natuurpark in Europa dat door twee staten wordt beheerd.

Een andere aanrader is wandelen langs de Moezel tussen Wasserbillig en Remig. Je wandelt hier kilometers tussen de wijnranken.

Wandelroutes

Luxemburg heeft 5000 km aan gemarkeerde wandelroutes – veel voor zo’n klein land! Enkele mogelijkheden:

  • Het ministerie van Toerisme heeft 201 officiĆ«le wandelroutes uitgezet, allemaal gemarkeerd met een blauwe driehoek. De bijbehorende wandelgidsen zijn te koop in boekwinkels en kiosken.
  • Daarnaast zijn er zo’n 20 nationale voetpaden, gemarkeerd met gele driehoeken. De afstanden variĆ«ren van 15 tot 84 km. (Informatie over gidsen is ons niet bekend, aanvullingen zijn welkom.)
  • Er bestaat een Luxemburgse variant van de NS-wandelingen. Een uitgebreide gids met topografische kaartjes en routebeschrijvingen bestel je online bij de CFL: www.cfl.lu. Ook te koop bij stationsloketten.
  • Er zijn diverse mooie verzamelgidsen, zoals Rundwanderwege, 201 ausgewƤhlte Touren in Luxemburg, en het al watĀ oudere Wandern mit dem CFL: 40 Wanderwege von Bahnhof zu Bahnhof.
  • Informatie over lokale wandelroutes is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.
  • Twee Europese E-paden doorkruisen het land, namelijk de E2 en E3, zie de pagina E-routes. De bekendste is de E2, alias GR5, die je uitstekend de verscheidenheid van het Luxemburgse landschap laat zien. Het Luxemburgse deel van de GR5 is niet wit-rood gemarkeerd, maar met gele bollen.

Stad Luxemburg

De stad Luxemburg is geschikt voor wie dagwandelingen gaat ondernemen en een vaste standplaats zoekt. Vanuit de hoofdstad bestrijk je met bus- en treinverbindingen het grootste deel van het land. De stad is ook zelf beslist de moeite waard, zie www.luxembourg-city.lu voor veel toeristische informatie en www.luxembourg.co.uk voor fraaie foto’s. Bezoek vooral de ‘kazematten’, een ondergronds netwerk van schuilplaatsen voor soldaten.

Kaarten

De twee gangbare schalen voor wandelkaarten zijn 1:20.000 en 1:50.000. Ze worden uitgegeven door de Administration du Cadastre et de la Topographie (www.etat.lu/ACT), zeg maar de Topografische Dienst van Luxemburg. Op de kaarten zijn wandelpaden ingetekend. Zie de website voor meer informatie over nummers en prijzen. De kaarten met schaal 1:20.000 zijn ook op cd-rom verkrijgbaar.

Meer informatie

Een uitgebreide bron van informatie is de toeristische website www.wandelen-in-luxemburg.nl.

Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen,Ā kanovaren en fietsen. Kaartenfreak. Oprichter Trek 11.

Latest posts by Wessel Zweers (see all)