Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

    Veel toeristen komen er niet in Noorwegen. Maar dat is nou precies de charme van het land. Noorwegen associeer je met de Noordkaap en het noorderlicht. Maar er is meer. De natuur is overweldigend. Het land is dunbevolkt. Als ik terugdenk aan mijn vakanties in Noorwegen, herinner ik me lange wandelingen naar onbemande berghutten die je met wat geluk helemaal voor je alleen hebt. Ik herinner me grillige fjorden en de grote omweg die je moest maken als je om zo’n fjord heen wilde rijden. De rendieren die mijn pad kruisten. De ongereptheid van het landschap. De lange avonden omdat het (’s zomers) zo lang licht blijft. En ik herinner me het maagdelijke sneeuwlandschap waar het ’s winters heerlijk langlaufen is. Wie eenmaal in Noorwegen is geweest, keert er vrijwel altijd terug. Dat zegt genoeg!

    Wat te zien?

    Noorwegen is ingedeeld in 5 landsdelen en 19 provincies. Van noord naar zuid zijn dat de volgende landsdelen: Nord-Norge, TrĆøndelag (midden), Vestlandet (zuidwest), SĆørlandet (zuid) en Ƙstlandet (zuidoost). Op Wikipedia vind je een overzicht van de regio’s die onder deze landsdelen vallen.
    Noorwegen kent maar liefst 44 nationale parken. Een compleet overzicht van alle parken staat op VisitNorway.
    Hier beschrijf ik een paar populaire bestemmingen en nationale parken. Gebieden die ik zelf ken of die voor wandelaars (en fietsers) interessant zijn.