Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  De top 3-fietsbestemmingen in Noorwegen zijn:

  Fietsen in Noorwegen heeft voordelen: de wegen zijn rustig én goed begaanbaar (asfalt of goede gravelwegen). De auto’s rijden rustig en men houdt vrijwel altijd rekening met fietsers. Veel fietsroutes zijn goed gemarkeerd. Langs de routes vind je fietsvriendelijke accommodaties: ‘Syklist velkommen’. Hier kun je je fiets veilig stallen, er zijn reparatiesets aanwezig en je wordt gastvrij ontvangen, ook als je in je doorweekte kleren het hotel binnenstapt. Wie liever een fiets huurt, vindt langs bewegwijzerde routes ook fietsverhuurders.

  Toch is Noorwegen geen uitgesproken fietsland. Je moet veel klimmen en dalen, het weer kan tegenvallen. En het land is dunbevolkt. Houd daarom rekening met het volgende:

  • Hoe noordelijker je bent, hoe verder de dorpen uit elkaar liggen. Bedenk vooraf waar je inkopen kunt doen en neem altijd een noodrantsoen mee.
  • Neem goed materiaal, voldoende reserveonderdelen en gereedschap mee, zodat je onderweg zelf een (nood)reparatie kunt uitvoeren indien nodig.
  • Wees voorzichtig met tunnels. Je kunt ze beter vermijden door bijvoorbeeld buitenom te rijden. Als dat niet kan: lichten aan!
  • Noorwegen kan koud en nat zijn; neem warme kleren en regenkleding mee.

  Dagtochten en meerdaagse fietstochten

  Een paar bekende fietsroutes:

  • Rallarvegen is de populairste fietsroute in Noorwegen. Over een afstand van 245 km rijd je van Haugastøl (met station en parkeerplaats) in de Hardangervidda zuidwaarts via Flåm naar Voss. De naam van de route, Spoorarbeidersweg, verwijst naar de spoorwegarbeiders die deze weg gebruikten tijdens de aanleg van de spoorbaan. Terug kun je de trein nemen. Accommodaties langs de route moet je vooraf reserveren, omdat het zomerseizoen kort is en veel mensen deze tocht rijden. Zie ook www.rallarvegen.com…
  • Voss-Bergen: een aantrekkelijke route van 118 km langs fjorden.
  • De Vestfjordroute is circa 400 km en doet ook de Lofoten aan. Je begint en eindigt in Bodø. Nadeel is wel dat de E10 op de Lofoten ’s zomers iets drukker is met auto’s vanwege het toeristenseizoen. Je kunt deze tocht goed combineren met de Hurtigruten: fiets van Bodø naar Svolvaer en ga terug met de boot (of omgekeerd).

  Meer informatie over fietsroutes:

  Internationale fietsroutes

  De internationale Noordzeeroute (North Sea Cycle Route) loopt van Nederland naar Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Schotland en Engeland. De route is totaal 6000 km lang. Zie www.northsea-cycle.com.

  Fietskaarten

  • Freytag & Berndt, schaal 1:250.000: een van de beste fietskaarten van Noorwegen. Alle verharde wegen staan erop, evenals campings, hutten, hoogtes van bergtoppen enzovoorts. De serie beslaat een groot deel van Noorwegen en is op twee zijden bedrukt.
  • Kümmerly & Frey: een reeks met een helder en prettig kaartbeeld. Ondanks de schaal van 1:335.000 kun je er toch goed op fietsen. Met veel praktische informatie als campings, hutten, hoogtelijnen, enzovoorts.

  Fietsgidsen

  • Noorwegen – langs de kust naar de Noordkaap, Paul Zandveld (Europafietsers)
   Geeft informatie over de zwaarte van de tocht, veerdiensten, overnachtingsadressen en andere voorzieningen, enzovoorts. Weinig omgevingsinformatie. De route is ingetekend op kaartjes (schaal 1:50.000 tot 1:400.000).
  • North Sa Cycle route (Castor Forlag)
   Twee delen: west gaat van Kristiansand naar Bergen, oost van Kristiansand naar Voss. Dankzij de losse geplastificeerde kaarten (schaal 1:100.000) goed bestand tegen slecht weer. Met informatie over bezienswaardigheden, vervoer en overnachten. Inclusief stadsplattegronden. Handig formaat.
  • Fietsgids Norwegen per Rad (Kettler)
   Handige Duitstalige gids. Veel praktische informatie over zwaarte, eten en drinken, fietsenmakers langs de route. De kaart heeft een uitklapbaar etappeoverzicht.
  • Noorwegen Actief (ANWB)
   Gidsje met wandel- en fietstochten en autoroutes, uitsluitend dagtochten. De routes zijn voorzien van een kaartje en praktische informatie. Handig is dat je ook gps-tracks kunt downloaden.