Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Noorwegen staat vooral bekend om zijn sprookjesachtige fjordenlandschap. De hele westkust is bezaaid met inhammen die vanaf de kust tot diep het binnenland indringen. Elke fjord heeft weer zijinhammen en eindigt meestal met een steile bergwand, soms wel honderden meters hoog. Daarboven ligt een hoogvlakte; over de rand dendert een waterval naar beneden.

  De bekendste Noorse fjorden zijn de Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord. Deze laatste fjord is vanwege het adembenemende landschap – steile bergen, spetterende watervallen – een toeristische bezienswaardigheid.Ā De Sognefjord is met ruim 200 km de op een na langste van de wereld (alleen de Scoresbysund in Groenland is langer). De zuidkant bestaat uit steile rotswanden en er zijn nauwelijks wegen; de noordzijde is beter toegankelijk. Hier ligt ook het plaatsje Larvik, waar veel (veer)boten aan- en afmeren.

  Een ander indrukwekkend fjord is de Lysefjord met de erboven hangende rotsformatie Preikestolen. Daarvandaan heb je een spectaculair uitzicht dat je niet snel vergeet. Wees wel voorzichtig, want bovenop de rots staan geen hekken. En de wand naar beneden is duizelingwekkend diep …
  Al deze fjorden zijn erg populair omdat ze zo mooi zijn. Dat heeft ook een keerzijde: er zijn meer toeristen die het zelfde willen zien als jij.
  www.visitnorway.com/…/top-10-van-markante-bergwandelingen-in-noorwegen/

  De een na grootste stad van Noorwegen, Bergen, ligt ook in het fjordengebied. Veel vakantiegangers verblijven in deze plaats om van hieruit de fjorden, bergen en gletsjers te bezoeken. Dat is ook te danken aan de Hurtigruten, de bekende Noorse scheepsroute, die hier begint (of eindigt).

  Wandelen en fietsen in het fjordengebied kun je zo zwaar maken als je zelf wilt: korte tochtjes langs een fjord, rond een plaatsje of juist een stevige tocht met veel klimmen en dalen. Hou er wel rekening mee dat weer en klimaat de omstandigheden aanmerkelijk zwaarder kunnen maken. Overigens lenen de fjorden zich erg goed voor een boottochtje; zo zie je het landschap van een heel andere kant.

  Tot slot nog een tip. Maak eens een ritje met de spectaculaire FlƄmspoorlijn: een steil traject langs besneeuwde bergtoppen en klaterende watervallen naar het begin van de Sognefjord. Volgens Lonely Planet een van de indrukwekkendste treinreizen ter wereld.
  www.visitnorway.com/nl/product/?pid=47175