Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  De hoogste bergen in Noorwegen – boven de 2400 m – liggen in nationaal park Jotunheimen. Met maar liefst 200 bergtoppen boven de 2000 m doet het park zijn naam eer aan. Jotunheimen betekent letterlijk ‘Huis der Reuzen’. Met zo’n 2470 m zijn de Galdhøpiggen en Glittertind de hoogste bergen van Noorwegen.

  Jotunheimen is een populair wandelgebied. Daarom is het er ’s zomers vrij druk. De paden zijn duidelijk gemarkeerd en er zijn goede wandelkaarten te koop. Er is een dicht netwerk van (on)bemande berghutten, maar wildkamperen kan natuurlijk ook. Het stenige terrein en de sneeuw(veldjes) lopen vrij zwaar. Je overbrugt veel hoogtemeters en het weer kan tegenwerken. Daardoor doe je vaak langer over een tocht dan je van tevoren inschat. De Jotunheimen is een gebied voor ervaren wandelaars, zonder hoogtevrees, met een goede conditie.

  Fietsen in Jotunheimen is inspannend. Vanwege het bergachtige terrein moet je veel hoogteverschillen overbruggen. Pas als de sneeuw weg is (eind juni) zijn de wegen begaanbaar. Zelf heb ik geen ervaring met fietsen in Noorwegen. Heb jij er weleens gefietst? Onderaan deze pagina kun je je ervaringen delen.

  Jotunheimen is ’s winters populair onder langlaufers en skiërs. Voor een meerdaagse tocht is een ervaring en een goede conditie noodzakelijk. Een klassieke rondtocht is die van Gjendesheim naar Glitterheim. Wie het iets rustiger aan wil doen, kiest voor een standplaats van waaruit je dagtochten maakt.
  www.visitjotunheimen.com
  www.oppad.nl/…
  www.herangtunet.com/fietsen.html