Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Deze geïsoleerde eilandengroep in het noorden van Noorwegen bestaat uit meerdere eilanden, zoals Røst, Skomvaer, Vaerøy en andere namen die voor ons nauwelijks uit te spreken zijn. Svolvaer is de hoofdstad van deze eilandenarchipel die boven de poolcirkel ligt. De eilanden zijn vooral bekend vanwege de idyllische vissersdorpjes; overal staan houten rekken waar kabeljauw hangt te drogen. Je ruikt het als je er rondloopt. De hele economie draait er – al jarenlang – om de visserij. Door een warme golfstroom is het klimaat vrij mild. Natuurliefhebbers komen er volop aan hun trekken.

  Vanaf het vaste land kun je de eilanden bereiken met verschillende veerboten. Je kunt ook een treinreis of een vlucht boeken via Oslo naar Evenes of Narvik (of Bodø). Vanaf Evenes rijdt er een bus naar Svolvaer. Je kunt overnachten in oude vissershuisjes die zijn omgebouwd als vakantiehuisje, maar natuurlijk ook in een tent of een hotel.
  www.lofoten.info/en/Ferry-and-expressboat

  Qua zwaarte valt het wandelen op de Lofoten tegen. De bergen rijzen steil uit zee op zodat je veel klimmen en dalen over rotsachtig terrein. Omdat de bewegwijzering te wensen over laat, moet je je goed kunnen oriënteren. Bovendien kan het weer tegenwerken. Toen ik op de Lofoten was, regende het zo lang en zo hard, dat kamperen geen optie was. We hebben een paar dagen een trekkershutje gehuurd en konden alleen op de schaarse momenten dat het even opklaarde, een stukje lopen. Dat maakte indruk; nog steeds zie ik de vissersdorpjes, de baaien en de bergen voor me. Een heel bijzondere plek, fotogeniek.

  De Lofoten is ook voor fietsers een aantrekkelijke bestemming. Als je de E10 volgt, rijd je over alle eilanden, van dorp naar dorp. En de hoogteverschillen vallen mee. Natuurlijk kun je ook een zijweg inslaan en wat rondzwerven. Houd er wel rekening mee dat het weer soms tegenvalt.
  www.oppad.nl/?bestemming=wandelen-lofoten
  bergwijzer.nl/reisverhaal/fietsen-op-de-lofoten-noorwegen