Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Boot en auto

  Van Utrecht naar Olso is het ruim 1200 km. Hoe lang de reis duurt, is mede afhankelijk van welke bootovertocht je maakt. Een compleet overzicht vind je op norske.nl/boten/. Een greep uit het aanbod:

  • Hirtshals (Denemarken)-Kristiansand: een ruim 2 uur durende tocht met Fjord Line
  • Frederikshavn (Denemarken)-Göteborg (Zweden): met 2-3 uur een van de kortste overtochten, meerdere vaarten per dag (Stena Line)
  • Hirtshals (Denemarken)-Kristiansand: dagelijkse overtocht van ruim 3 uur (Color Line)
  • Kiel (Duitsland)-Oslo: dagelijkse overtocht met Color Line, de tocht duurt 20 uur. Dat lijkt lang, maar dankzij de nachtboot is het een comfortabele verbinding

  Vlucht

  Vliegen gaat uiteraard sneller (circa 3 uur). Scandinavian Airlines (SAS), KLM en Lufthansa vliegen tussen Amsterdam en Oslo. Low-budget kun je reizen met Ryanair vanaf Brussel of met Norwegian (Amsterdam-Oslo). Als je naar Noord-Noorwegen wilt, kun je beter met SAS reizen en vanaf Oslo aansluitend een binnenlandse vlucht boeken op bijvoorbeeld Bergen, Trondheim of Bodø.
  www.ryanair.com/nl/vluchten-naar-oslo/
  www.klm.com/travel/nl_nl/plan_and_book/
  www.flysas.com/nl/nl/bestemmingen/oslo/vluchten/
  beta.norwegian.com/nl/destinations/oslo-gardermoen

  Trein

  Informatie over het reizen per trein naar Noorwegen vind je op
  www.treinreiswinkel.nl/landen/noorwegen

  Hurtigruten

  Aparte vermelding verdient de Hurtigruten, de naam van een oude bootdienst voor goederen en personen. Hurtigruten vaart dagelijks, al jarenlang, tussen Bergen en Kirkenes. De boot verbindt maar liefst 34 Noorse kustdorpen met elkaar over een afstand van 4000 km. Een prachtige, meerdaagse tocht langs de Noorse fjordenkust.

  Hurtigruten is uitgegroeid tot een toeristische attractie. Maar de Hurtigruten is ook prima te gebruiken als vervoermiddel. Zo kun je heen naar Kirkenss (of een andere plaats) fietsen en terug bijvoorbeeld de Hurtigruten nemen. Uiteraard hoef je niet het hele traject af te leggen, je kunt ook delen van de Hurtigruten varen. Onderweg uitstappen kan ook. Na een paar dagen kun je je reis ook weer voortzetten.

  Informatie over parcours, prijzen en tijden vind je op:
  www.visitnorway.nl/…/boot/hurtigruten/