Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  In het midden van Noorwegen ligt het oudste nationale park van het land, opgericht in 1962: Rondane. Het gebied heeft veel toppen boven de 2000 m. De Rondeslottet is met 2187 m de hoogste berg. Het park is bergachtiger dan de Hardangervidda, maar minder ruig dan bijvoorbeeld Jotunheimen. Omdat het boven de boomgrens ligt, is het rotsachtig en kaal. Er groeien en bloeien weinig planten, maar er zijn wel veel korstmossen in allerlei kleuren. Er leven rendieren, herten, reeƫn, elanden en zelfs beren.
  Rondane ligt op ongeveer 4 uur rijden van Oslo (zo’n 300 km). Treinen en bussen tussen Oslo en Otta doen er ongeveer even lang over.

  ’s Zomers kun je er prachtige wandeltochten maken. De meeste paden in Rondane zijn goed gemarkeerd. Aantrekkelijke routes zijn die van MysusƦter naar Spranget en Rondvassbu of de tocht van HĆøvringen naar de Peer Gynt-hytta.
  www.oppad.nl/…

  Zelf heb ik ’s winters veel langlauftochten gemaakt in Rondane. Dwars door het gebied loopt de Troll loipe, een gemarkeerde route van 170 km. Je begint in HĆøvringen (in het noorden) en ‘lauft’ via Ringebufjellet naar Lillehammer (in het zuiden). Als je van noord naar zuid trekt, daal je meer dan dat je klimt. Vooral het laatste stuk naar Lillehammer is een heerlijke afdaling waar geen eind aan lijkt te komen. Elke enthousiaste langlaufer zou deze tocht een keer moeten maken. Met enige langlaufervaring is dat geen probleem. Je moet je wel goed kunnen oriĆ«nteren. Zo werd ik overvallen door een zeer dichte mist terwijl we een immens groot bevroren meer moesten oversteken. Langs de route zijn vind je zowel berghutten als hotels.
  www.vakantieinnoorwegen.com/Rondane.html