Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Fietsen in Oostenrijk

  Hoewel je bij Oostenrijk in eerste instantie denkt aan wandelen, kun je er ook goed fietsen. De fanatieke fietser kiest voor steile bergpassen, maar wie niet al te veel wil klimmen en dalen, rijdt bijvoorbeeld langs de Inn of de Donau. De Donau Radweg is een van de bekendste fietsroutes van Europa. Maar er zijn meer rivierdalen waar je met de stroom mee kunt rijden zonder al te veel inspanningen.

  Oostenrijk is een fietsvriendelijk land. De meeste auto’s rijden vrij rustig en de automobilisten passeren je met een ruime bocht. De bewegwijzering is goed. Alleen de tunnels zijn niet prettig, sommige zijn zelfs verboden voor fietsers. Dan moet je omrijden of een stukje met de trein reizen. Rijd voorzichtig in tunnels die wel toegankelijk zijn voor fietsers en zorg dat je goed zichtbaar bent voor automobilisten.

  Fietsroutes

  Er zijn veel lokale fietsroutes in Oostenrijk. Bij de plaatselijke VVV zijn folders en kaartjes verkrijgbaar. Het land kent ook langeafstandsfietsroutes. Door verschillende routes met elkaar te combineren (eventueel met locale fietsroutes) kun je mooie rondes maken

  Bodensee-RadwegĀ (260 km)
  Loopt door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

  Donau-Radweg (1500 km) Ā (Passau-Wenen: 320 km)
  Populaire en daarom een van de drukste Europese fietsroutes. Je fietst langs de Donau door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. Het deel in Oostenrijk loopt van Passau via Wenen naar de grens met Slowakije.

  Donau-RadwegĀ (420 km)
  Door Niederƶsterreich en het Weinviertel. Rustiger en minder bekend dan zijn naamgenoot Van Kremms aan de Donau naar de Slowaakse grens waar de March in de Donau uitmondt.

  Inn-RadwegĀ (ruim 500 km)
  Van Majola langs de Inn naar Passau, over fietspaden en rustige landweggetjes. De 1500 hoogtemeters overbrug je voornamelijk dalend. Staat bekend als de rustige variant van de Donau-fietsroute (die in Passau begint). Geschikt voor gezinnen.

  Drau-RadwegĀ (380 km)
  Van de Italiaanse tot de Sloveense grens langs de rivier de Drau, dwars door Karinthiƫ.

  Mur-RadwegĀ (365 km)
  Fietsen langs de Mur, van de bron van de Salzburger Lungau naar de hete bronnen van Steiermark.

  Via Claudia AugustaĀ (133 km)
  Een route dwars door Tirol over de Romeinse Alpen-Keizerweg, van Beieren naar Verona of Altino bij Venetiƫ.

  Mozart-Radweg (450 km)
  Route door Tirol en Zuid-Duitsland met ‘Mozart’ als thema.

  Tauern-radwegĀ (300 km)
  Een route door het Salzburgerland. Van het zuidwesten naar de hoofdstad en via een andere weg terug.

  Salzkammergut-RadwegĀ (345 km)
  Van Salzburg dwars door het Salzkammergut-gebergte naar Hoher Dachstein. Langs meren en bergen, geschikt voor de ambitieuze fietser.

  Enns-RadwegĀ (258 km)
  Dwars door Oberƶsterreich door bergen en langs water. Van Flachau in Salzburg, via Steiermark naar de monding van de Enns in de Donau. Soms klimmen, maar vooral dalen over fietspaden en landweggetjes.

  Rƶmer-RadwegĀ (130 km)
  Fietsend van de Attersee naar Passau leer je onderweg van alles over de Romeinse geschiedenis.

  Grenzland-RadwegĀ (194 km)
  Van Kramesau aan de Donau naar Neustift door bergachtig terrein.

  Neusiedlersee-RadwegĀ (134 km)
  Langs de oevers van de Neusiedlersee over vlak terrein; deels door Hongarije.

  Fietskaarten

  • De Bikeline-fietskaarten domineren het aanbod. Goede, gedetailleerde kaarten per regio (schaal 1:100.000) met fietspaden (verhard en onverhard) en duidelijk ingetekende fietsroutes. Ook informatie over fietsenmakers, stijgingspercentages, afstanden, campings en hotels en andere toeristische informatie.
  • Kompass heeft enkele fietskaarten, bijvoorbeeld van Salzburg (1:70.000). Een goede kaart met ingetekende fietsroutes en toeristische bezienswaardigheden.
  • Freytag & Berndt biedt een hele reeks fietskaarten aan, meestal met schaal 1:100.000. Met duidelijk ingetekende fietsroutes (ook MTB-tracks). Vermelding van type wegdek en afstanden.

  Fietsgidsen

  • De Duitstalige Bikeline-boekjes zijn heelĀ geliefd bij fietsers. Groot aanbod van verschillende fietsroutes. Met handzame ringband. De kaartjes hebben duidelijk ingetekende routes. Ook aan detailkaarten en stadsplattegronden is gedacht. De gids geeft veel praktische informatie over de (zwaarte van de) route, overnachten en fietsenmakers. Scheur- en watervast.
  • Freytag & Berndt heeft zogeheten vrijetijdsatlassen voor zowel wandelaars als fietsers. Verkrijgbaar per regio, met tientallen wandel- en fietsroutes. Met kaartjes (schaal 1:25.000 tot 1:200.000) per route en een beschrijving van bezienswaardigheden onderweg, afstand, moeilijkheidsgraad en bewegwijzering.