Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)
  Oostenrijk bestaat uit negen deelstaten en telt zes nationale parken. Van west naar oost:

  Vorarlberg

  De meest westelijk deelstaat, ligt pal tegen Zwitserland en Liechtenstein aan. Bregenz is de hoofdstad. Je waant je hier meer in Zwitserland dan in Oostenrijk. De hoge bergen vormen, ondanks de Arlbergtunnel, letterlijk een barrière met de rest van Oostenrijk. De bewoners spreken er met een Zwitsers dialect. Ze zijn nuchter van aard, een typisch Zwitserse eigenschap. Voralberg is een echte Alpenregio en daarom een populaire toeristische trekpleister.

  Tirol

  Ligt tussen Vorarlberg en Salzburg in en grenst aan Italië. De hoofdstad is Innsbruck. Oost-Tirol is een kleine uitloper net onder Salzburg. Tirol is voor vakantiegangers de populairste provincie van Oostenrijk. Je vindt er prachtige bergketens als Lechtaler Alpen, Karwendel en meer zuidelijk liggen de Ötztaler, Stubaier en Zillertaler Alpen. In het zuidoosten, op de grens met Karinthië en Salzburg, ligt Nationaal Park Hohe Tauern met hoge bergtoppen als Grossglockner en Grossvenediger. Maar ook de Krimmler watervallen zijn indrukwekkend.

  Salzburgerland

  Met – hoe kan het ook anders – Salzburg als hoofdstad, ligt iets westelijk van het midden. Eeuwenlang was zout (‘salz’) er het betaalmiddel. De Romeinse soldaten kregen hun salaris vroeger (gedeeltelijk) in zout uitgekeerd. Maar Salzburg bestaat uit meer dan zout: bergen, dalen, meren en bossen tekenen het landschap. In het zuidwesten, op de grens met Tirol en Karinthië, ligt Nationaal Park Hohe Tauern (zie Tirol).

  Karinthië

  De zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk met Klagenfurt als hoofdstad. Karinthië staat bekend om zijn vele meren, maar kent ook hoge bergen in de Lienzer Dolomiten, de Kreuzeckgruppe, de Karnische Alpen en de Karawanken. Dankzij het vlakkere deel is Karinthië ook aantrekkelijk voor fietsers. In het westen, op de grens met Tirol en Salzburg, ligt Nationaal Park Hohe Tauern (zie Tirol).

  Oberösterreich

  Ligt iets oostelijk van het midden. Landschappelijk gezien is het vrij vlak. Oberösterreich is het land van de meren, de Donau en indrukwekkende middeleeuwse kastelen. Linz is de hoofdstad. In deze provincie ligt Nationaal Park Kalkalpen, het grootste aaneengesloten bosgebied van Oostenrijk. De kans is groot dat je hier door de bomen het bos niet meer ziet, want viervijfde van het oppervlak is begroeid met sparren, dennen en beuken.

  Steiermark

  Iets ten oosten van centraal Oostenrijk; in het zuiden grenst de deelstaat aan Slovenië. De hoofdstad is Graz. Bekende bergketens zijn Dachstein, Hohentauern en Hochschwab. Nationaal Park Gesäuse is het jongste park van Oostenrijk (2003). De hoogteverschillen variëren van 500 meter tot 2370 meter op de top van de Hochtor.

  Niederösterreich

  In het noordoosten van Oostenrijk. Je vindt er behalve de Donau veel bossen, oude kloosters en schilderachtige dorpjes. Overal op de heuvels staan wijnranken. Niederösterreich is de grootste wijnregio van het land. Wie kent niet de Riesling en de Grüner Veltliner? Midden in Niederösterreich ligt het kleine deelstaatje Wenen. Aan de grens met Tsjechië ligt het ongerepte Nationale Park Thayatal. Ook Nationaal Park Donau-Auen – tussen Wenen en het Slowaakse Bratislava – ligt in deze provincie.

  Wenen

  Niet alleen de hoofdstad, maar ook een zelfstandige deelstaat van Oostenrijk. De stad ligt in het noordoosten van het land en wordt aan alle kanten omringd door Niederösterreich.

  Burgenland

  Ligt in het uiterste oosten van Oostenrijk en grenst aan Slovenië en Hongarije. De hoofdstad is Eisenstadt. Je kunt er wandelen of fietsen in een glooiend landschap van bossen, graanvelden en wijngaarden. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer heuvels. Burgenland staat bekend om zijn kastelen en burchten. Nationaal Park Neusiedler See, dat zich uitstrekt tot in Hongarije, bestaat uit veel water, riet en unieke zouthoudende, periodiek droogvallende waterpoelen. Er strijken veel vogels neer.