Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Wandelen in Oostenrijk

  Oostenrijk is een waar wandelparadijs. Je kunt er lichte en zware tochten maken. Daarom is het een populair vakantieland: voor elk wat wils.Ā Oostenrijk kent veel lokale wandelroutes. Elke plaatselijke VVV kan je als wandelaar bedienen met folders en kaartjes.

  Wandelen in de bergen vraagt wel een goede voorbereiding. Neem een wandelkaart mee, draag stevige bergschoenen, zorg voor een goede conditie en houd de weerberichten in de gaten. Want het weer kan snel omslaan in de bergen. Meer over bergwandelen.

  Huttentochten

  Oostenrijk is bij uitstek het land van de huttentochten. De ruim 700 hutten liggen op goede loopafstanden van elkaar. Reserveren is, vooral in het hoogseizoen, noodzakelijk. Meer over berghutten.

  Over het maken van een huttentocht is veel te vertellen. Is een huttentocht helemaal nieuw voor je? Begin met een twee- of driedaagse tocht en kijk of dat bevalt. Waar moet je vooraf rekening mee houden?

  • Goed materiaal is het halve werk, maar neem vooral niet te veel mee.
  • Koop wandelgidsjes en gedetailleerde kaarten, zie verderop deze pagina.
  • NKBV-leden krijgen voorrang en korting in hutten die zijn aangesloten bij de Alpenverein.

  Een paar informatieve websites om je verder op weg te helpen:

  Een huttentocht kiezen

  De meest gestelde vraag is: welk gebied is geschikt? Juist die vraag is moeilijk te beantwoorden. Niet alleen omdat er veel hutten zijn, maar ook omdat iedereen iets anders wil: kies je voor groene almweides of witte sneeuwhellingen, korte of lange etappes?Ā De volgende links geven nuttige informatie:

  Wandelroutes

  Oostenrijk kent veel langeafstandspaden. Ze variƫren in moeilijkheid van licht (middelgebergte, geschikt voor gezinnen), alpiene (rond de 2500 meter, bergwandelervaring vereist) tot hoogalpien (hoger dan 3000 meter met veel hoogteverschillen, over rots, sneeuw en ijs). Daarnaast lopen er een paar Europese wandelroutes door Oostenrijk (aangeduid met E, gevolgd door een nummer). De meeste routes zijn goed gemarkeerd. De E-routes herken je aan de bekende wit-rode markering. In het hooggebergte worden routes soms bewegwijzerd met stapeltjes stenen, zogenaamde steenmannetjes.

  Alpe-Adria Trail (690 km)
  Vanaf de voet van de Grossglockner gaat het naar Muggia (Italiƫ) aan de Adriatische kust. Geen zware route, de hoogste bergen laat je links en rechts liggen.

  Salzburger Almenweg (350 km)
  Van Pfarrwerfen naar Angertal. Zoals de naam al aangeeft: je loopt over en langs almweiden en overnacht in almhutten. Geschikt voor beginners.

  LechwegĀ (125 km)
  Volgt de rivier de Lech vanaf de bron in het hooggebergte bij Formarinsee omlaag naar de monding in FĆ¼ssen, net over de Duitse grens. Geschikt voor beginners.

  KalkalpenwegĀ (150 km)
  Start bij bezoekerscentrum van Nationaal Park Ennstal. De route loopt dwars door National Park Kalkalpen naar Hinterstoder. Geschikt voor beginners.

  Via AlpinaĀ (ruim 5000 km)
  Een wandelnetwerk door acht Alpenlanden, waaronder Oostenrijk. Geschikt voor iedereen met een goede conditie.

  AdlerwegĀ (1480 km)
  Van St. Johan in Tirol naar St. Anton am Arlberg. Bestaat uit een hoofdroute, een regionale variant en een alpiene route; samen vormen ze het silhouet van een adelaar. Voor ervaren bergwandelaars.

  Stuabaier HƶhenwegĀ (120 km)
  Rondwandeling door het hart van Tirol die begint en eindigt bij Neustift. Stevige tocht met veel hoogtemeters, gevarieerd landschap. Geschikt voor ervaren bergwandelaars.

  Glockner RundeĀ (bijna 100 km)
  Begint en eindigt bij het Glocknerhaus, door alpien terrein rond de Grossglockner. Veel hoogteverschillen, maar geen gletsjeroversteek en geen extreem moeilijke passages. Voor ervaren bergwandelaars.

  Dachstein RundwanderungĀ (120 km)
  Van Gosausee rondom de Dachstein naar Gosau. Over bergweides en door bossen, met soms flinke hoogteverschillen. Geschikt voor ervaren bergwandelaars.

  Paznauner HƶhenwegĀ (120 km)
  Pittige rondgaande route door hoogalpien terrein (gletsjeroversteek) met veel hoogtemeters; start en eind in See. Alleen voor zeer ervaren bergwandelaars.

  E4
  Met 10.450 km het langste E-pad van Europa. Het loopt van Spanje via Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemeniƫ, Bulgarije en Griekenland naar Cyprus. De route door Roemeniƫ en Bulgarije is in ontwikkeling. Twee varianten vanaf Bregenz: via de Nordalpenweg (in Tirol, deels Adlerweg) of via de Maximiliansweg en Voralpenweg naar de Neusiedlersee.

  E5
  Een route van circa 3050 km. Van Bretagne in Frankrijk via Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk naar Italiƫ. De route loopt door de Vogezen en de Alpen naar de Adriatische Zee.

  E6
  Van Finland naar Zweden, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, SloveniĆ« en via Griekenland naar Turkije. De E6 verbindt de Oostzee met de Adriatische Zee en de EgeĆÆsche Zee.

  E8
  Van Ierland via het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland naar Oostenrijk, Slowakije, Polen, Roemenie en Bulgarije. Je loopt langs Rijn, Main en Donau.

  E10
  Van Finland via Duitsland, Tsjechiƫ, Oostenrijk, Italiƫ en Frankrijk naar Spanje. De route verbindt de IJszee en de Oostzee met de Middellandse Zee.

  Wandelkaarten

  • Voor wandelaars is de Alpenvereinskarte van de OeAV (Oostenrijkse Alpen Vereniging) een begrip. Met een schaal van 1:25.000 de beste en meest gedetailleerde kaart van de Oostenrijkse Alpen.
  • Ook de Kompass-Wanderkarte is een goede wandelkaart met topografische details en veel ingetekende routes. De schaal varieert van 1:25.000 tot 1:50.000.

  Wandelgidsen

  Neem naast een wandelgids altijd een goede kaart mee. De kaartjes in de wandelgidsen beperken zich tot de routes. Als je van de route afwijkt, wandel je van het kaartje af.

  • Veel wandelaars zijn inmiddels bekend met de Rother-wandelgidsen. Van bijna elke streek bestaat er een gidsje. Een goede (meestal Duitstalige) gids met veel dagtochten in dal en hooggebergte. De zwaarte is weergegeven in blauw, rood en zwart. Met praktische informatie en (beperkt) kaartmateriaal.
  • Kompass heeft ook enkele wandelgidsen, bijv. Stubaital. Een goede (Duitstalige) gids met heldere beschrijvingen van de tochten. Met hoogteprofiel, kaartje en praktische informatie en extra uitvouwbare wandelkaart.
  • Freytag & Berndt heeft zogeheten vrijetijdsatlassen voor wandelaars en fietsers. Verkrijgbaar per regio, met tientallen wandel- en fietsroutes. Met kaartjes (schaal 1:25.000 tot 1:200.000) per route en een beschrijving van bezienswaardigheden onderweg, afstand, moeilijkheidsgraad en bewegwijzering.