Algemeen

Als je denkt aan een vakantie in de Balkan, is Servië misschien niet de eerste bestemming die je te binnen schiet. Toch laat het land de laatste jaren een sterke toeristische groei zien. Servië is nog een relatief nieuwe bestemming en het prijsniveau is relatief gunstig. Daarnaast wordt flink geïnvesteerd in de toeristische infrastructuur en de bereikbaarheid. Het aanbod aan campings is weliswaar nog beperkt, maar er komen steeds meer nieuwe campings bij, ook minicampings.

Wandelen

Servië wordt doorkruisd door twee Europese wandelroutes: de E4 en E7. Ze lopen allebei van noord naar zuid door Servië en voeren langs de mooiste natuurgebieden van het land, waaronder de nationale parken Fruska Gora, Djerdap, Tara en Kopaonik. De routes worden onderhouden door de Servische bergsportvereniging (www.pss.rs), waar je ook terecht kunt voor praktische informatie.

De Sultan’s Trail (www.sultanstrail.nl) is een nieuwe langeafstandswandelroute van Wenen naar Istanbul. De route loopt voor een groot deel door Servië, dat lange tijd tot het Ottomaanse Rijk behoorde. Het noordelijke deel van Backi Breg, aan de grens met Kroatië en Hongarije, tot aan Belgrado is inmiddels gemarkeerd.

Fietsen

Een van de populairste routes van Europa is de Donau-fietsroute. Bijna 700 km voert door Servië, onder meer langs de steden Novi Sad en Belgrado en door de beroemde IJzeren Poort (nationaal park Djerdap). De route is onderdeel van de langeafstandsfietsroute Euro Velo Route 6. Het traject is volledig bewegwijzerd en er zijn gedetailleerde kaarten en gidsen met praktische informatie en accommodaties beschikbaar (www.danube-info.org).

Het westen van het land heeft een nieuw netwerk van ruim 400 km fiets- en mountainbikeroutes. Deze routes sluiten aan op het netwerk van minicampings en plattelandsaccommodaties.

In het Radan-gebergte in het zuiden van Servië zijn er 7 thematische MTB-routes, die je zowel per mountainbike als te voet kunt afleggen. De routes voeren langs pittoreske plattelandsdorpjes, oude kerkjes en door ongerepte natuurgebieden. Enkele aanraders zijn het natuurwonder Davolja Varos (duivelsstad, www.davoljavaros.com) en de belangrijke Romeinse nederzetting Iustiniana Prima, gesticht door de Romeinse keizer Justinianus I (www.centarzarazvoj.org). De routes zijn volledig gemarkeerd en er zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar.

Ook fietsen in de stad is prima mogelijk: de hoofdstad Belgrado kun je op de fiets verkennen met de georganiseerde fietstochten van de Nederlander Ralph van der Zijden onder de naam I Bike Belgrade.

Kaarten en gidsen

Wandelkaarten en wegenkaarten bestellen: alternativebalkantourism.nl/Servie/

Regio’s

Reizen

Met dank aan

Dennis van der Avoort en Tony Moerkens