Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Spanje is een veelzijdig en afwisselend vakantieland. Qua temperatuur is het een land van uitersten. Zo is het ’s zomers in het centrale deel en in het zuiden bloedheet. Maar in het midden van Spanje kan het ’s winters ijskoud zijn. Ook in de noordelijker gelegen Pyreneeën is het fris; ’s winters ligt er sneeuw in de bergen. Toch heerst dankzij de invloed van de Middellandse Zee op veel plekken in Spanje een aangenaam klimaat. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen, van het vroege voorjaar tot het late najaar.

  De natuur in Spanje bestaat uit meren, bossen, rivieren, bergen en vulkanen. Maar Spanje biedt meer. Boeiende, oude steden als Madrid, Granada en Barcelona spreken voor zich. De Spaanse tapas zijn wereldberoemd. De flamencomuziek is opzwepend.

  Je moet wel je dagritme aanpassen aan die van de Spanjaarden. Tijdens de siësta (14-17 uur) ligt het leven stil, winkels zijn gesloten. Pas als de ergste hitte voorbij is, komt het leven weer op gang. ’s Avonds eet je in Spanje pas na 21 uur. Op toeristische plekken kun je iets eerder terecht. Voordat je gaat eten, kun je natuurlijk alvast wat lekkere tapas bestellen. Bienvenido a España!

  Regio’s

  Spanje telt 17 regio’s, zogeheten Comunidades Autónomas. Bijvoorbeeld Andalusië, Baskenland, Valencia, Canarische Elanden. Door de nieuwe Spaanse grondwet van 1978 hebben deze autonome gebieden allemaal een eigen regering, een eigen parlement en eigen wetten. Spanje koos voor deze autonome indeling omdat het land de eeuwenlange interne spanningen wilde verminderen. De meeste Comunidades Autónomas zijn op hun beurt weer onderverdeeld in provincies.

  Een overzicht van alle regio’s vind je op: nl.wikipedia.org/wiki/Autonome_gemeenschappen_van_Spanje.
  Voor informatie over de afzonderlijke streken in Spanje ga ja naar: www.doscortados.eu/streekinformatie-spanje.

  Spanje kent 16 nationale parken, verspreid door het hele land. Een overzicht van alle parken staat op nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_nationale_parken_in_Spanje en op toerismeinspanje.es/atlanticas.html.
  Algemene informatie over Spanje vind je op de Nederlandstalige site van het Spaans verkeersbureau: www.spain.info/nl.

  Wat te zien?