Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  In het uiterste zuiden van Spanje ligt Andalusië. Het gebied is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. De meeste mensen wonen in Malaga, Granada, Sevilla en Cordoba. De stranden van de Costa del Sol trekken veel zon-, zee- en strandpubliek aan. Maar het oorspronkelijke en nauwelijks ontsloten achterland is dunbevolkt en rustig. Dit is het echte Andalusië, op kunstzinnige wijze in cultuur gebracht door de Moren die hier tot ver in de 16de eeuw hun toevlucht zochten. ‘Al Busherat’, het grazige land, noemden de Moren het. Ze brachten het met hun terrassenbouw en irrigatietechnieken tot bloei. Er worden nog steeds olijven, avocado’s, sinaasappels, amandelen, druiven, citroenen, kersen en vijgen geteeld.

  Wandelen en fietsen

  Andalusië biedt voor elk wat wils. Fanatieke fietsers en ervaren wandelaars kiezen voor de bergen van de Sierra Nevada. De glooiende heuvels van de Sierra de Grazalema zijn voor iedereen goed te doen. En de beste reistijd? Voor een wandel- of fietsvakantie is het voorjaar een heerlijk jaargetijde. Maar let op: de passen in de Sierra Nevada kunnen tot in april nog bedekt zijn met sneeuw. Voor de hoge bergen kun je je reis beter een maandje uitstellen.

  Vervoer

  Voor de Sierra de Grazalema kun je het best vliegen op Malaga, bijvoorbeeld met Ryanair of Transavia. Voor de Sierra Nevada kun je ook vliegen naar Almeria (Transavia, Arkefly of Ryanair) of Sevilla (Transavia). Rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Granada of Cordoba zijn er niet. Een auto huren in Spanje is, vergeleken met andere landen, goed betaalbaar. Een combinatie van vlucht en huurauto is het voordeligst.

  Sierra Nevada

  Vanaf de torens van het Alhambra in Granada kun je de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada al zien liggen. Ze zijn meer dan 3000 m hoog. Er zijn zelfs een paar kleine gletsjers. Maar in de Alpujarras vind je ook groene heuvels en langgerekte, vruchtbare dalen. Hoog in de bergen kun je stevige wandeltochten maken. Vanuit Trévèlez klim je via het zadel van de Mulhacén – El Chorillo – naar de berghut Poqueira van de Spaanse alpinistenvereniging. Vanaf deze refugio op 2500 n hoogte kun je de top van de Mulhacén beklimmen. Met wat geluk sta je oog in oog met de zeldzame Spaanse steenbok, de Capra Pyrenaica.

  Sierra de Grazalema

  Zelf heb ik enorm genoten van een relaxte wandelvakantie in Parque Naturel de Sierra de Grazalema. Ik herinner me groene velden vol bloemen, maar ook hoge en grillig gevormde kalkrotsen. Ik liep er door uitgestrekte kastanjebossen en overnachtte in kleine witte dorpjes.

  In de week voor Pasen viert men hier Semana Santa, de Heilige Week. Overal zijn er dan processies: optochten met muziek en verklede mensen met grote puntmutsen. Precies in deze week logeerde ik in het oude Ronda. De hele avond trokken er processies voorbij, er kwam geen einde aan. Een bijzonder schouwspel. Andalusië kent overigens veel meer feesten in andere periodes van het jaar.