Sietske de Vet

Bij de Canarische Eilanden zul je misschien denken aan massa- en strandtoerisme. Maar minder bekend is het ruige en onontdekte binnenland van deze eilanden. Stuk voor stuk eyeopeners. Je kunt er genieten van een ongerepte vulkanische bergwereld, van bijzondere subtropische planten en van prachtige vergezichten.

De Canarische Eilanden bieden een ongekende variatie aan wandelmogelijkheden. Bovendien zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam. Een walhalla voor wandelaars dus. In deze blogpost beschrijf ik alle afzonderlijke eilanden.

In vogelvlucht

Hoewel de Canarische Eilanden voor de kust van Marokko liggen, horen ze tot Spanje. Maar je kunt er vrijwel overal met Engels terecht.

De 3 wandeltoppers: La Gomera, La Palma en El Hierro

De drie westelijke eilanden La Palma, La Gomera en El Hierro kennen geen strandtoerisme. Er zijn amper stranden. Ze worden door de massa gemeden. De kust bestaat uit prachtige baaien, grillige rotspunten en steile kliffen. Een paradijs voor de avontuurlijke wandelaar!

Natuur: drakenboom, dadels, vijgen en endemische planten

Vogel- en plantenliefhebbers zien op alle eilanden genieten veel bijzondere soorten. De guave-achtige drakenboom is uitgegroeid tot het symbool voor de Canarische Eilanden. Daarnaast kom je de dadelpalm tegen, de Canarische pijnboom en de vijgencactus. De Canarische Archipel telt meer dan 2000 verschillende soorten planten, bomen en bloemen. Daarvan zijn ongeveer 650 endemisch: ze komen nergens anders ter wereld voor.

Culinair: papas con mojo

Veel restaurants serveren gerechten uit de typische Canarische keuken. Deze keuken behoort niet tot de meest interessante ter wereld. Toch zijn er wel een paar smakelijke gerechten. Zeker het proberen waard zijn de papas con mojo, zoutaardappeltjes die lijken op gepofte aardappel. En dan bij voorkeur met pikante saus: mojo.

Weer en klimaat: altijd aangenaam

Het klimaat op de Canarische Eilanden is bijna het hele jaar door aangenaam en mild. In januari schommelt de temperatuur tussen de 15 en 20 graden, in augustus tussen de 20 en 29 graden. De kans op laaghangende bewolking, mist en regen is het grootst tussen november en februari. Op vrijwel elk eiland vind je de meeste bewolking (en regen) in het noordoosten. In het zuiden schijnt bijna altijd de zon en valt er vrijwel geen neerslag.

De Canarische Eilanden afzonderlijk

1. La Gomera

La Gomera is wat mij betreft het allermooiste Canarische Eiland. Op de voet gevolgd door La Palma. Met een breedte en lengte van 20 km is La Gomera ook een van de kleinste Canarische Eilanden. De allerkleinste is het eveneens heel wandelvriendelijke El Hierro.

De natuur: ongerept, laurierbomen, diepe kloven

Het landschap is ruig en ongerept, de dorpjes zijn klein en stil. Toeristen die dit eiland bezoeken, komen er om te wandelen. Dat zijn voornamelijk Duitsers, een paar Engelsen en Nederlanders. Hier geen massatoerisme. Er zijn amper stranden. Je overnacht in kleine hotels of in casita’s, kleine vakantiehuisjes op veelal prachtige locaties.

La Gomera is heel divers. Het midden en noorden bestaat uit vochtige nevelwouden (laurierbomen), het zuiden is zonnig en droog. De steile bergen bestaan uit diepe kloven, kliffen en hoge toppen.

Wandelen op La Gomera

De wandelmogelijkheden zijn eindeloos. Wel bevinden de hoge bergen zich op een betrekkelijk klein oppervlak. Daardoor moet je veel hoogtemeters overbruggen. Alleen het nevelwoud in het midden van het eiland is minder steil. Je moet geen last hebben van hoogtevrees. Regelmatig liggen er diepe afgronden aan je voeten.

Vervoer naar La Gomera

La Gomera heeft geen internationaal vliegveld. Daardoor duurt de reis langer. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia of Arkefly naar Tenerife Sur Airport. Met een lijnbus (of taxi) rijd je in een half uurtje naar de haven Los Christianos. Daar vaar je in ongeveer 1 uur met de veerboot naar San Sebastian op La Gomera.

Je kunt vanaf Tenerife ook een binnenlandse vlucht nemen met ‘Binter’. Voor toeristen is dat niet bepaald goedkoop. In dat geval moet je eerst heel Tenerife doorkruisen (80 km). Het internationale vliegveld (Sur) ligt namelijk in het zuiden en het nationale in het noorden (Norte).

Meer weten

2. La Palma

Als liefhebber van ongerepte berggebieden vind ik La Palma een van de mooiste Canarische Eilanden. Het is kleiner dan Tenerife en Gran Canaria, maar groter dan La Gomera en El Hierro, twee andere wandeltoppers.

Op vrij kleine afstand zijn de landschappen enorm divers. Zwarte stranden en vulkanen in het zuiden, uitgestrekte laurierbossen in het noordoosten. In het noordwesten groeien cactussen en drakenbomen. Iets zuidelijker is de westkust bezaaid met bananenplantages.

Plons na afloop in het in de rosten uitgehouwen zeezwembad bij Los Sauces en je dag kan niet meer stuk!

Caldera de Taburiente

De enorme krater van de Caldera de Taburiente in het midden van het eiland reikt tot 2400 m. Stap ’s ochtends in je huurauto en slinger eindeloos lang omhoog over een smal asfaltweggetje. Eerst door dorpjes, door dichte naaldbossen. Hoe hoger je komt, hoe kaler het landschap. Eindelijk sta je aan de rand van de krater, naast de sterrenwacht.

Mijn vriend werd hoogteziek deze dag. Wekenlang heeft hij gewandeld in Nepal, nooit had-ie last van hoogteziekte. Maar op La Palma kreeg hij hoofdpijn en werd duizelig. Het overbruggen van 2400 hoogtemeters in een paar uur tijd ging te snel. Je bent gewaarschuwd!

Wandelen op La Palma

Op La Palma kun je uitstekend wandelen. Er zijn veel gemarkeerde wandelpaden en er bestaan veel wandelgidsjes. In een dikke week kun je de GR130 lopen. Deze Camino Real de la Costa loopt rondom het eiland over oude koningspaden.

Overnachten op La Palma

Behalve in hotels en pensions kun je op La Palma overnachten in casita’s: kleine vakantiehuisjes op veelal prachtige locaties.

Vervoer naar La Palma

Transavia en Arkefly vliegen vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Santa Cruz de la Palma Airport.

Meer weten

3. El Hierro

El Hierro is het allerkleinste, het zuidelijkste en het onbekendste Canarische Eiland. Op diverse plaatsen vind je nog rotswoningen van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners. Soms tref je resten aan van de mysterieuze, vaak spiraalvormige rotsgravures. Daarmee versierden de Guanchen de voor hen belangrijke plaatsen.

Massatoerisme bestaat hier niet. Je overnacht in kleine, goedkope hotelletjes of in casita’s: kleine vakantiehuisjes op veelal prachtige locaties. Goede verblijfplaatsen zijn het dorp El Pinar en het dal El Golfo.

Wandelen op El Hierro

El Hierro is (net als de grotere broertjes La Gomera en La Palma) een paradijs voor wandelliefhebbers. Over het hele eiland liggen wandelpaden. En door totaal verschillende landschappen. Sommige gaan over de glooiende hoogvlakte, door met stenen muurtjes omrande velden of door het dichtbegroeide ‘regenwoud’. En andere lopen over de steile kliffen of dalen en stijgen spectaculair af langs steile rotswanden.

Veel wandelpaden zijn duizenden jaren oud. Ze werden al gebruikt door de ‘Bimbachen’, het oervolk van El Hierro. Ook prachtig zijn de barranco’s. Deze opgedroogde rivierbeddingen zijn vaak begroeid met vijgenbomen en cactussen.

Vervoer naar El Hierro

El Hierro heeft geen internationaal vliegveld. Daardoor duurt de reis een stuk langer: je bent ongeveer een etmaal bezig om er te komen. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia of Arkefly naar Tenerife Sur Airport. Met een lijnbus (of taxi) rijd je naar de haven Los Christianos. Op de veerboot naar El Hierro begint je vakantie pas echt. Grote kans dat je onderweg dolfijnen en soms zelfs walvissen ziet!

Je kunt tussen Tenerife en El Hierro ook een binnenlandse vlucht nemen met ‘Binter’. Goedkoop zijn deze binnenlandse vluchten voor toeristen bepaald niet. In dat geval moet je eerst heel Tenerife doorkruisen (80 km). Het internationale vliegveld (Sur) ligt namelijk in het zuiden en het nationale in het noorden (Norte). Een huurauto op El Hierro is noodzakelijk; openbaar vervoer is er nauwelijks.

Meer weten

4. Gran Canaria

Dit eiland heeft een diameter van 45 km en een omtrek van 240 km. Daarmee is het ongeveer even groot als de provincie Utrecht. De meeste toeristen komen niet verder dan hun appartement en de restaurants aan de Costa Canaria. Zonde, want het eiland kent een prachtig vulkanisch binnenland met sfeervolle bergdorpjes. Al wandelend ontdek je een verstild Gran Canaria. Hou wel rekening met veel hoogtemeters.

Vervoer naar Gran Canaria

Je kunt een rechtstreekse vlucht naar Las Palmas Airport boeken met onder andere Transavia, Ryanair en Arkefly.

Meer weten

5. Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische Eiland. Een eiland van uitersten. Beneden aan de kust wemelt het er van de restaurants, hotels en appartementen. Druk toeterende auto’s in smalle straatjes, veel bebouwing. Maar boven op de hoogvlakte is het stil.

El Teide beklimmen

Te midden van een bizar landschap van vulkaankegels, diepe kloven en zwart lava prijkt daar de hoogste berg van Spanje: El Teide (3718 m). Bij goed weer kun je deze bergreus beklimmen.

Maar let op: vooraf reserveren is verplicht! Omdat veel mensen boven op de kleine top willen staan, wordt het ‘verkeer’ gereguleerd met een vergunning. Vooraf moet je een dag en zelfs tijdstip aangeven waarop je de vulkaanberg wilt bedwingen. De vergunning is te verkrijgen bij het Ministerio del Medio Ambiente (Calle Emilio Calzadilla 5 in Sante Cruz de Tenerife; paspoort mee!). Vooraf online reserveren kan ook. Hangt de berg die dag toevallig in de wolken, dan heb je pech gehad.

De beklimming kun je op twee manieren uitvoeren. De makkelijke manier is omhoog per kabelbaan tot 200 m onder de top. Wie de berg helemaal te voet wil bedwingen, overnacht in de Refugio Altavista (vooraf reserveren!). De laatste hoogtemeters beklim je de volgende dag, vroeg in de ochtend.

Wandelen op Tenerife

Tenerife biedt meer dan El Teide en het strand. Je kunt er talloos veel wandelingen maken: in het Parque National El Teide, in het zonnige zuiden. In het beboste noorden liggen het ongerepte Tenogebergte en het Anagagebergte. Dankzij het gevarieerde aanbod kun je de zwaarte van de tochten zelf bepalen.

Vervoer naar Tenerife

Transavia en Arkefly vliegen rechtstreeks tussen Amsterdam en Tenerife Sur Airport.

Meer weten

6. Lanzarote

Op geen ander Canarisch Eiland zie je zo veel vulkaankraters en zo veel diepe scheuren in de aarde als op Lanzarote. Hou je van lieflijke, groene heuvels en van kabbelende stroompjes? Dan ben je hier aan het verkeerde adres. De aarde kleurt pikzwart van het lavagesteente, maar ook groen van de korstmossen en vetplanten. De bloemen zijn rood, paars en geel, de dorpen zijn wit. De meeste toeristen op Lanzarote blijven hangen langs de kust in het zonnige zuiden. Maar landinwaarts laat je alle drukte achter je.

Vervoer naar Lanzarote

Je kunt rechtstreeks vliegen op Arrecife Airport met Transavia, Ryanair en Arkefly.

Meer weten

7. Fuerteventura

Na Tenerife is Fuerteventura het grootste Canarische Eiland. De Pico de la Zarza is met 807 m het hoogste punt. Echt hoge bergen kon je hier dus niet tegen. Wel veel uitgestrekte zandstranden. De populaire badplaats Corralejo, aan de noordkant van het eiland, trekt veel toerisme aan. In het achterland ligt natuurpark El Jable.

Wandelen en fietsen op Fuerteventura

Fuerteventura is geen spectaculaire wandelbestemming. Je wandelt er veelal over onverharde wegen die door lokale boeren worden gebruikt. Van het noorden naar het zuiden loopt de GR131. De informatiepanelen en markeringen van deze GR kom je onderweg overal tegen.

Voor fietsers is het glooiende landschap van Fuerteventura wél aantrekkelijk.

Vervoer naar Fueteventura

Transavia vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks op Fuerteventura.

Meer weten