Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Hoewel de Canarische Eilanden voor de kust van Marokko liggen, behoren ze tot Spanje. Velen associƫren deze zeven eilanden met massa- en strandtoerisme. Voor de grote stranden van Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura klopt dat beeld. Minder bekend is het ruige en onontdekte binnenland van deze eilanden. Je kunt er genieten van een ongerepte vulkanische bergwereld, van bijzondere subtropische planten en van prachtige vergezichten. De Canarische Eilanden bieden een ongekende variatie aan wandelmogelijkheden.

  Wandelen

  De drie meest westelijk gelegen eilanden La Palma, La Gomera en El Hierro kennen geen strandtoerisme, er zijn amper stranden. Ze worden door de massa gemeden. De kust bestaat uit prachtige baaien, grillige rotspunten en steile kliffen. Een paradijs voor de avontuurlijk ingestelde wandelaar!

  Natuur

  Vogel- en plantenliefhebbers treffen op alle eilanden genieten veel bijzondere soorten aan. De guave-achtige drakenboom is uitgegroeid tot het symbool voor de Canarische Eilanden. Daarnaast kom je de dadelpalm tegen, de Canarische pijnboom en de vijgencactus. De Canarische Archipel telt meer dan 2000 verschillende soorten planten, bomen en bloemen. Ongeveer 650 daarvan zijn endemisch; dat betekent dat ze nergens anders ter wereld voorkomen.

  Culinair

  Veel restaurants serveren gerechten uit de typische Canarische keuken. Deze keuken behoort niet tot de meest interessante ter wereld, maar kent wel een paar smakelijke gerechten. Zeker het proberen waard zijn de ā€˜papas con mojoā€™, zoutaardappeltjes die lijken op gepofte aardappel. Ze worden met een pikante saus (‘mojo’) geserveerd.

  Weer en klimaat

  Het klimaat op de Canarische Eilanden is vrijwel het hele jaar door aangenaam en mild. In januari schommelt de temperatuur tussen de 15 en 20 graden, in augustus tussen de 20 en 29 graden. De kans op laaghangende bewolking, mist en regen is het grootst tussen november en februari. Op vrijwel elk eiland vind je de meeste bewolking (en regen) in het noorden. In het zuiden schijnt bijna altijd de zon en valt er vrijwel geen neerslag.

  En fietsen?

  Omdat de Canarische Eilanden steil en bergachtig zijn, ligt de nadruk in deze landeninfoĀ vooral op wandelen. De steile, slingerende en veelal smalle asfaltweggetjes zijn vooral geschikt voor geoefende en getrainde fietsers die hun grenzen willen verleggen en willen afzien. Lanzarote is het minst bergachtig. De laatste jaren zie je steeds meer mountainbikers op de eilanden. Ik hebĀ zelf geen ervaring met fietsen op de Canarische Eilanden. Wie wel?

  Kaart Canarische Eilanden