Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  In het noordoosten van Spanje, aan de Middellandse Zee, ligt Catalonië. De Costa Brava, de Costa Dorada en de hoofdstad Barcelona trekken veel toeristen aan. Als je van een actieve vakantie houdt, kies dan voor het (vroege) voorjaar. Wie de Spaanse taal wil oefenen, komt bedrogen uit, want hier spreekt men Catalaans. Het is zelfs een officiële taal. De meeste Catalanen verstaan overigens wel Spaans.

  Onafhankelijk

  Catalonië komt regelmatig in het nieuws vanwege het streven naar onafhankelijkheid. Als je je verplaatst in de situatie van een Catalaan, is dat begrijpelijk. De welvarende regio moet veel geld afdragen aan Spanje en krijgt er weinig voor terug. Mochten de Catalanen zich los weten te maken van Spanje, dan is de kans groot dat Baskenland en de Canarische Eilanden zullen volgen.

  Afstand en vervoer

  De afstand van Utrecht naar Barcelona is ongeveer 1500 km. Vliegen is sneller, bijvoorbeeld met Ryanair of Transavia. Een auto huren in Spanje is, vergeleken met andere landen, meestal niet duur. Een combinatie van vlucht en huurauto is het voordeligst.

  Wandelen

  Voor wandelaars is Catalonië een aantrekkelijk en afwisselend gebied. In het noorden liggen de Catalaanse Pyreneeën met Parque National de Aigües Tortes, het enige nationale park in Catalonië. Ik heb er rondgetrokken met de tent en was onder de indruk van de vele bergmeertjes, rivieren en watervallen. Verwacht niet dat je in die bergmeertjes lekker kunt zwemmen. Toegegeven, ik had me daar dus wél op verheugd. Maar de meertjes liggen hoog in de bergen en het water is … ijskoud.

  In het zuidelijker gelegen Parque Naturel de Sierra de Montsant is het warmer. Hier kun je een groot deel van het jaar terecht; ’s zomers is het er zelfs te heet.

  Op www.euro-senders.com/web_cat/ vind je veel (Spaanstalige) wandelinformatie.

  Fietsen

  Catalonië is heel geschikt voor een fietsvakantie. In het glooiende achterland fiets je langs wijngaarden, meren, door bossen, agrarisch gebied en oude dorpen. Je kunt gebruikmaken van de Via Verdes, oude spoorwegtracés die dienstdoen als fietspad (zie Fietsmogelijkheden). Langs de kust liggen mooie baaien, stranden en diverse kustplaatsen.

  Je hoeft nooit meer dan een paar honderd meter te klimmen. Tenzij je natuurlijk voor de Catalaanse Pyreneeën kiest. De wegen langs de kust zijn druk. De (on)verharde wegen in het binnenland zijn veel rustiger.

  Nuttige links