Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Fietsen in Spanje

  Fietsen in Spanje betekent voor elk wat wils. Je kunt langs de kust fietsen, door de heuvels, de bergen of op hoogvlaktes. Je kunt dagtochten maken of een meerdaagse trektocht, honderden kilometers lang. Het eenzame binnenland vereist een goede voorbereiding van je tocht.

  Tips

  • Bereid je voor op de hitte. Neem veel water mee, minstens 2 liter per persoon per dag.
  • Zorg voor goed materiaal, voldoende reserveonderdelen en gereedschap.
  • Verdiep je vooraf in de route en neem goede fietskaarten mee.
  • Buiten de toeristische gebieden wordt alleen Spaans gesproken. Het is dus handig als je een beetje Spaans spreekt. Neem een Spaans taalgidsje mee voor de basale zaken.

  Vias Verdes

  Heel populair zijn de Vias Verdes, ‘groene wegen’. Het zijn oude, in onbruik geraakte spoorlijnen die geasfalteerd zijn en worden gebruikt als fietspad. Maar het is meer dan alleen een fietspad. Vias Verdes hebben werk en inkomsten gebracht in afgelegen gebieden. En ze dragen toeristen aan.

  Spanje heeft een stuk of 60 van zulke routes. Sommige zijn kort (6 km), andere lang (120 km). Groot voordeel van de Via Verde is, dat de route altijd geleidelijk omhoog of omlaag gaat. Een trein heeft immers zijn beperkingen in een berglandschap. Vaak lopen de Vias Verdes parallel aan een spoor dat nog wƩl in gebruik is. Zo kun je aan het begin of eind van je tocht altijd de trein pakken.

  Mooie trajecten zijn de Carrilet Via Verde (van de PyreneeĆ«n naar de Costa Brava) en de Via Verde de la Sierra in AndalusiĆ«.Ā Meer over de Vias Verdes: www.viasverdes.com (Spaans- en Engelstalig).

  EuroVelo

  Er bestaan meer langeafstandsfietsroutes in Spanje. Door heel Europa zijn er EuroVelo-routes. EuroVelo is een netwerk van bewegwijzerde Europese fietsroutes. Het samenwerkingsverband, de European Cyclist’s Federation, wordt gesteund met Europees geld.

  Door Spanje lopen drie routes:

  • EuroVelo 1: Atlantische KustrouteĀ (Atlantic Route) van de Noordkaap naar Sagres in Portugal, totaal 8186Ā km.
  • EuroVelo 3: PelgrimsrouteĀ (Pilgrims Route) van Trondheim in Noorwegen naar Santiago de Compostella, totaal 5122Ā km.
  • EuroVelo 8: Middellandse ZeerouteĀ (Mediterranean Route) van CĆ”diz in Spanje naar het Griekse Athene, totaal 5888Ā km.

  Alle EuroVelo-routes staan op www.eurovelo.com/en/eurovelos.

  Andere populaire fietsroutes

  • El Camino del Sid: van Burgos (west) naar Valencia (oost); totaal 1000 km.
  • De Zilverroute van AndalusiĆ« (zuid) via Extremadura naar GaliciĆ« (noord); totaal 1250 km.
  • De Jacobsroute naar Santiago de Compostella, dĆ© klassieker onder de langeafstandsroutes. Van Nederland naar Spanje is het 2500 km fietsen; het Spaanse deel beslaat 1000 km.

  Fietskaarten

  • Vooral de toeristische gebieden van Spanje zijn goed in kaart gebracht, meestal met een schaal van 1:50.000 of 1:25.000. Met nameĀ nationale parken en natuurreservaten hebben goede, gedetailleerde kaarten waarop wandel- en fietsroutes staan ingetekend.
  • De topografische kaarten met een schaal van 1:50.000 beslaan heel Spanje. CNIG/IGN heeft een serie overzichtskaarten uitgebracht van alle Spaanse provincies. De blauwe serie is voorzien van toeristische informatie.Ā De CNIG-kaarten van nationale parken zijn online te bestellen bij Tiena Verde in Madrid, een van de grootste boek- en kaartwinkels van Spanje. Hier is de Engelstalige link:Ā tiendaverde.es/index.php?lang=en.

  Fietsgidsen

  • De bekende Bikeliner-gidsjes van de Duitse uitgever Esterbauer vind je ook in Spanje. Deze Duitstalig gidsjes zijn zeer geliefd bij fietsers. Bijvoorbeeld van Mallorca, of de Jacobs-Radweg naar Santiago de Compostella. Veel praktische informatie; kaartjes met duidelijk ingetekende routes.
  • Duitstalig en populair zijn ook de fietsgidsjes van Kettler. Compact, voorzien van duidelijke kaartjes en praktische informatie. Bijvoorbeeld van Tenerife of Mallorca.

  Neem naast een fietsgids altijd een goede kaart mee. De kaarten in de gidsjes beperken zich alleen tot de beschreven routes. Als je van de route afwijkt, ben je van het kaartje af.

  Meer over fietsen in Spanje