In het noorden van Spanje ligt de Picos de Europa, tevens nationaal park. De hoofdstad Santander met haven, universiteitsgebouwen en het paleis van Magdalena moet je gezien hebben. Bij Spanje denk je aan warm, zonnig weer. Maar de groene graslanden verraden dat het hier regelmatig regent. Koud is het er meestal niet, dat scheelt.

Natuur

Het bergmassief van zo’n 20 bij 40 kmĀ ligt ingesloten tussen de Cantabrische hoogvlakte en de Costa Verde. Op een relatief klein oppervlakte tref je een gevarieerd landschap aan. Van groene bergweides en vruchtbare wijngaarden (500-1500 m) tot een ruig rotslandschap met toppen tot 2500 m hoogte. Kenmerkend voor de Picos zijn de diepe en smalle rivierdalen die het grillige kalksteengebergte doorklieven. De rivieren Sella, Cares, Duje en Deva markeren de grenzen van de drie massieven waarin de Picos is onderverdeeld. In het westen ligt CorniĆ³n, in het oosten het Andara-massief. De hoogste toppen vind je in het centrale massief Urrielles. De kleine bergdorpjes vormen een mooi contrast met het ruige gebergte. Ze zijn groen, lieflijk en beschut.

Vervoer

De afstand van Utrecht naar Santander is 1500 km. Je kunt natuurlijk ook een vlucht boeken naar Santander, Bilbao of Oviedo. ’s Zomers is het vrij druk in de Picos de Europa. Zelf vind ik voor- en najaar de ideale periode voor dit gebied.

Wandelen

Wandelen in de Picos de Europa moet je niet onderschatten. Je kunt dagwandelingen maken en meerdaagse tochten. Ik maakte er een prachtige trektocht met de tent. Maar de hitte, de lange afstanden en het ruige terrein maakten het zwaar. Ik herinner me lange, steile puinhellingen en ruige rotspaden. Ze werden afgewisseld door prachtige groene hellingen met her en der wat verspreid liggende huisjes. Je moet vrij zijn van hoogtevrees en over een goede conditie beschikken. Schrik je daarvoor terug, blijf dan onder de 1500 m. Daar zijn de paden vriendelijker en de berghellingen groener.

Fietsen

Fietsen in de Picos de Europa is zwaar en inspannend, althans, in het gebergte. Wie het rustiger aan wil doen, volgt de groene noordkust. In de schaduw van het Picos-gebergte rijd je door glooiend terrein langs prachtige baaien en gezellige vissersdorpen. De wegen langs de kust kunnen ’s zomers druk zijn.

Nuttige links