Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  In het uiterste noorden van Spanje liggen de Pyreneeën. Ze vormen de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. Vanaf Utrecht is het met de auto zo’n 1400 km rijden, afhankelijk van de plek waar je precies heen gaat. Je kunt het gebied grofweg indelen in de Atlantische Pyreneeën (o.a. Baskenland), de Centrale en de Mediterrane Pyreneeën. De hoogste toppen – in de Centrale Pyreneeën – reiken tot zo’n 3400 m. Hemelsbreed, van de Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee, gaat het om een gebied van ongeveer 500 km. Wil je het gebergte te voet of per fiets doorkruisen, tel er dan de nodige kilometers bij op.

  Natuur

  In de Spaanse Pyreneeën vind je bergen, meren, rivieren, bossen en dorpen. Vergeleken met de Franse Pyreneeën is de Spaanse zuidzijde zonniger, droger en kaler. Daar liggen ook Parque National Ordessa & Monte Perdido en Parque National Aigües Tortes (zie Catalonië). Voor meer informatie zie www.toerismeinspanje.es/ordesa.html.

  Wandelroutes

  Voor de wandelaar is er een uitgebreid netwerk van paden met diverse langeafstandsroutes. De GR11 loopt door het Spaanse deel, de GR10 door het Franse. Daarnaast heb je de Haute Randonnée Pyrénéenne (HRP), een lange en pittige tocht.

  Hutten en kamperen

  Trekken door de Spaanse Pyreneeën betekent veel klimmen en dalen in ruig terrein. Er zijn vrij veel (on)bemande hutten, refugio’s genaamd. Vooraf reserveren, vooral in toeristische periodes, is noodzakelijk. Natuurlijk kun je ook kamperen. Officieel is wildkamperen niet toegestaan in Spanje, zeker niet in de nationale parken. Tenzij je op meer dan één uur lopen van de grens van het park af bent. Je mag je tent pas opzetten rond zonsondergang en moet hem weer afbreken uiterlijk één uur na zonsopgang.

  Fietsen

  Fietsen in de Spaanse Pyreneeën is vooral weggelegd voor echte klimgeiten en geoefende fietsers. De coast to coast-route – van west naar oost of omgekeerd – is een populaire route. Je overbrugt zo’n 600 tot 900 km, vele hoogtemeters en tientallen cols. De wegen zijn soms slecht en steil. Maar de imponerende kloven, bruisende rivieren, kleine dorpjes en prachtige uitzichten vergeet je nooit meer!

  Nuttige links