Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Wandelen in Spanje

  Wandelen in Spanje betekent veelal wandelen door een ongerept, woest landschap. Aan de kust is het druk, maar landinwaarts kom je op veel plekken nauwelijks mensen tegen. Wandelen in eenzame gebieden vergt een goede voorbereiding.

  Tips

  • Bereid je voor op de hitte. Neem veel water mee, minstens 2 liter per persoon per dag.
  • Neem goed materiaal mee, draag goed schoeisel.
  • Verdiep je vooraf in de route; neem een kompas of gps mee en gedetailleerde wandelkaarten.
  • Buiten de toeristische gebieden wordt alleen Spaans gesproken. Het is dus handig als je een beetje Spaans spreekt. Neem een Spaans taalgidsje mee voor de basale zaken.

  GR’s en PR’s

  Net als in Nederland en Frankrijk kent Spanje een wandelinfrastructuur van GR’s en PR’s.

  • GR staat voor een lange doorgaande route, de Grande Recorrido. De GR’s zijn wit-rood gemarkeerd en lopen meestal van A naar B.
  • Een PR is een kortere route, de zogeheten PequeƱo Recorrido. Deze geel-wit gemarkeerde routes bestaan uit wandellussen die je meestal in een dag kunt lopen. Daarnaast bestaan er veel lokaal bewegwijzerde routes.

  Er zijn te veel GR’s in Spanje om te beschrijven. Twee tips:

  Europese wandelroutes

  Daarnaast lopen er in Spanje twee Europese wandelroutes:

  • De E4 is met 10.450 km het langste E-pad van Europa. Het loopt van Spanje via Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, RoemeniĆ«, Bulgarije en Griekenland naar Cyprus. De route door RoemeniĆ« en Bulgarije is nog in ontwikkeling.
  • De E10 loopt van Finland via Duitsland, TsjechiĆ«, Oostenrijk, ItaliĆ« en Frankrijk naar Spanje. Deze route verbindt de IJszee en de Oostzee met de Middellandse Zee.

  Wandelkaarten

  • Vooral de toeristische gebieden van Spanje zijn goed in kaart gebracht, meestal met een schaal van 1:50.000 of 1:25.000. Met name nationale parken en natuurreservaten hebben goede, gedetailleerde kaarten waarop wandel- en fietsroutes staan ingetekend.
  • De topografische kaarten met een schaal van 1:50.000 beslaan heel Spanje. CNIG/IGN heeft een serie overzichtskaarten uitgebracht van alle Spaanse provincies. De blauwe serie is voorzien van toeristische informatie.Ā De CNIG-kaarten van nationale parken zijn online te bestellen bij Tiena Verde in Madrid, een van de grootste boek- en kaartwinkels van Spanje. Hier is de Engelstalige link:Ā tiendaverde.es/index.php?lang=en.

  Wandelgidsen

  • Sunflower heeft Engelstalige wandelgidsen van bijvoorbeeld AndalusiĆ«Ā en de Picos de Europa. Er staan dagtochten in met kaartjes en routebeschrijvingen, maar ook praktische informatie over openbaar vervoer.
  • Rother heeft van vrijwel alle Canarische Eilanden een wandelgidsje uitgebracht. Een goede gids met veel dagtochten. De zwaarte is weergegeven in blauw, rood en zwart. Met praktische informatie en (beperkt) kaartmateriaal.
  • Cicerone heeft Engelstalige wandel- en fietsgidsen van bijvoorbeeld de Haute Route PyreneeĆ«n (GR10), CataloniĆ« en de Sierra Nevada. Goede gidsen met veel praktische informatie.

  Neem naast een wandelgids altijd een goede kaart mee. De kaarten in de gidsjes beperken zich alleen tot de beschreven routes. Als je van de route afwijkt, ben je van het kaartje af.

  Nuttige links