Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Fietsen in Zwitserland

  Hoewel je bij Zwitserland vooral denkt aan wandelen, kun je er ook goed fietsen. De fanatieke fietser kiest voor steile bergpassen, maar wie niet al te veel wil klimmen en dalen, zoekt de vlakkere delen op langs de Rijn, de Rhône of de grote meren.

  Zwitserland is een fietsvriendelijk land. Ook de Zwitsers zelf stappen in de vakantie graag op hun fiets. De wegen zijn goed (soms druk), de bewegwijzering uitstekend. De Zwitsers rijden rustig en passeren je met een ruime bocht.

  Alleen de tunnels zijn niet erg fietsvriendelijk, sommige zijn zelfs verboden voor fietsers. In dat geval moet je omrijden of een stukje met de trein reizen. Rijd voorzichtig in tunnels die wel toegankelijk zijn voor fietsers en zorg dat je goed zichtbaar bent voor automobilisten. Een uitstekende site met veel informatie over fietsen (en wandelen) is www.schweizmobil.ch.

  Fietsroutes (LF-routes)

  Naast lokale routes (folders en kaartjes verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV) kent Zwitserland veel langeafstandsfietsroutes. Op het eindpunt kun je met je fiets terugreizen per trein of bus. Door verschillende routes met elkaar te combineren (eventueel met lokale fietsroutes) kun je mooie rondes maken.

  Twee sites moet je zeker bekijken:

  Hier volgt slechts een kleine greep uit het grote aanbod:

  Ostschweizer Wein-Route (90 km)
  Een niet al te zware tocht van Schaffhausen door de wijngaarden van Zürich naar St. Gallen.
  14 km gaat over onverharde paden.

  Berner Oberland-Route (100 km)
  Een route voor sportieve fietsers van Thun naar Meiringen (Interlaken). Met prachtige uitzichten op de bergen. Zwaarte: gemiddeld – zwaar, slechts 4 km is onverhard.

  Rhôneroute (350 km)
  Een lange tocht langs de Rhône van Andermatt naar Genève. Zwaarte: gemiddeld, 26 km is onverhard.

  Inn-Radweg (114 km)
  Langs de rivier de Inn van Maloja naar Marina. Middel – zwaar, 51 km is onverhard.

  Graubünden-Route (154 km)
  Een tocht voor de ambitieuze fietser van Chur naar Bellinzona. Met onderweg steile bergpassen zoals de Albulapas. Zware tocht, 55 km onverhard.

  Bodensee-Radweg (260 km)
  Loopt door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Populaire en daardoor vrij drukke route. Zwaarte: licht – gemiddeld.

  EuroVelo 5 (3900 km)
  Van Londen via Basel en Milaan naar Brindisi in Italië. Het traject in Zwitserland (Noord-Zuid route No. 3) gaat door de Jura, Centraal Zwitserland en van noord naar zuid dwars over de Alpen. Zwaarte: gemiddeld.

  EuroVelo 6 (4500 km)
  Van de Atlantische Oceaan (Franse westkust) naar de Zwarte Zee (Roemeense kust). Een populaire route dwars door Europa langs de Loire, de Rijn en via de Bodensee naar de Donau. Het Zwitserse deel volgt alleen de noordgrens bij Basel en Schaffhausen. Zwaarte licht – gemiddeld.

  EuroVelo 15 Rhein-route (1230 km)
  Van de bron van de Rijn in het Zwitserse Andermatt tot aan de monding in de Noordzee in Nederland. Een lichte tocht langs veel culturele en landschappelijke bezienswaardigheden. Het traject in Zwitserland is 430 km lang.

  Fietskaarten

  • Kaarten van de Topografische Dienst, (nog) niet van heel Zwitserland. Goede kaarten van Zwitserse precisie, schaal 1:100.000.
  • Kümmerley & Frey heeft een serie mooie topgrafische fietskaarten van Zwitserland met ingetekende routes en gedetailleerde informatie als accommodaties, type wegen en fietsverhuurders. Schaal 1:50.000 en 1:60.000. Water- en scheurvast.
  • Kompass wandel- en fietskaarten, meestal schaal 1:50.000, geven veel informatie over het gebied. Met ingetekende routes.

  Fietsgidsen

  • De fietsgidsen van Velo Schweiz worden uitgebracht per fietsroute: Rhein-Route, Seen-Route, etc. Met goede kaartjes (schaal 1:60.000) en veel toeristische informatie.
  • De Duitstalige Bikelineboekjes, zeer geliefd bij fietsers, beschrijven ook per gids een route: Rhône-Radweg, Bodensee-Radweg, etc. Met handzame ringband die goed in de fietstas past. De kaartjes hebben duidelijk ingetekende routes. Ook aan detailkaarten en stadsplattegronden is gedacht. Met veel praktische informatie. Scheur- en watervast.