Sietske de Vet

Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Wandelen in Zwitserland

  Zwitserland is een wandelland bij uitstek. De wandelinfrastructuur is goed en het is meestal eenvoudig om per bus, trein of kabelbaan het begin- of eindpunt van een route te bereiken (helaas niet goedkoop).

  Let op: wandelen in de bergen vergt een goede voorbereiding. Neem een gedetailleerde wandelkaart mee, draag stevige bergschoenen, zorg voor een goede conditie en houd de weerberichten in de gaten. Want het weer kan snel omslaan in de bergen. Voor meer informatie zie de pagina Bergwandelen.

  Wandelpaden

  De bewegwijzering in Zwitserland is uitstekend. Er zijn drie type paden:

  1. Wanderwege: gele bordjes. Door iedereen te lopen.
  2. Bergwanderwege: gele bordjes met wit-rood-wit wijzer (ook verfstrepen in wit-rood-wit). Deels zwaar terrein met steile, smalle paden.
  3. Alpinwanderwege: blauwe bordjes met wit-blauw-wit wijzer (ook verfstrepen in wit-blauw-wit). Alpien terrein waarbij gebruik van touw en pickel vereist is.

  De wandelwegen zijn in Zwitserland in moeilijkheidsgraden ingedeeld, van T1 tot T6.

  • T1: eenvoudige wandelpaden, glooiend terrein, gymschoenen volstaan (gele bordjes).
  • T2: bergwandelpad met aanzienlijke hoogteverschillen. Enige tredzekerheid en goede bergwandelschoenen vereist (wit-rood-wit gemarkeerd).
  • T3: uitdagend spoor, steile afgronden, soms met touw of ketting gezekerd. Tredzekerheid en goede bergwandelschoenen vereist (wit-rood-wit gemarkeerd).
  • T4 t/m T6: alpiene routes in zeer steil terrein. Klimmateriaal (pickel, stijgijzers, touw) en goede oriëntatie noodzakelijk (wit-blauw-wit gemarkeerd).

  Wandelroutes

  Zwitserland kent veel wandelroutes. Te veel om te beschrijven. Een uitgebreid overzicht staat op www.wanderland.ch/de/wanderland.html. Ook www.schweizmobil.ch is een uitstekende site met veel informatie over wandelen (en fietsen). Hier volgt slechts een kleine greep uit het grote aanbod.

  Swiss Tour Monte Rosa (54 km)
  Een ingekorte versie van de Tour Monte Rosa (zie internationale routes) die alleen de koningsetappe volgt. Prachtige driedaagse tocht van Saas Fee via Grächen naar Zermatt met uitzicht op gletsjers en vierduizenders. Geschikt voor de ervaren bergwandelaar.

  Aletsch Panoramaweg (30 km)
  Tweedaagse tocht langs de grootste gletsjer van Europa: de Grosse Aletschgletscher. Van Belalp naar Fiescheralp met onderweg mooie panorama’s. Voor ervaren bergwandelaars.

  Jura Crest Trail (300 km)
  Een populair langeafstandswandelpad dat de hele Jura doorkruist. De route begint in Dielsdorf (in het noorden van Zürich) en eindigt bij Borex in Genève. Geschikt voor ervaren bergwandelaars.

  Vier-Quellen-Weg (85 km)
  Dit nieuwste langeafstandswandelpad van Zwitserland (2012) verbindt de bronnen van vier grote Europese rivieren met elkaar Rijn, Rhône, Reuss en Ticino. Ze ontspringen in het Gotthardmassief en stromen naar de Noordzee, Middellandse Zee en Adriatische Zee. Alleen voor (zeer) ervaren bergwandelaars.

  Alpen Panorama-Weg (510 km)
  Van Rorschach aan de Bodensee naar Gen̬ve. Een route door het middelgebergte met gemoedelijke bergdorpen en Рweiden, maar ook met uitzicht op hogere bergtoppen. Voor beginners met een goede conditie.

  Jura-Höhenweg (310 km)
  Deze Höhenweg loopt van Dielsdorf naar Nyon. Geschikt voor beginners met een goede conditie.

  Via Alpina (370 km)
  De Via Alpina steekt maar liefst veertien bergpassen over en doorkruist zes kantons. De route loopt van het Duitstalige Vaduz naar het Franstalige Montreux. Alleen voor zeer ervaren bergwandelaars.

  Alpenpässe-Weg (600 km)
  Deze lange route loopt dwars door Zwitserland. Van het oosten in Chur (Graubünden) naar het westelijk gelegen St-Gingolph op de grens met Frankrijk (Wallis). Over veel bergpassen met prachtige uitzichten. Alleen voor zeer ervaren bergwandelaars.

  Walserweg (300 km)
  Een route door Oostenrijk, Zwitserland en Italië. De naam verwijst naar de vroegere Walser, rondtrekkende bergboeren uit Oberwallis. Een route over historische paden, oude passen en dorpen. Alleen voor zeer ervaren bergwandelaars.

  Tour Monte Rosa (TMR) (163 km)
  Achtdaagse tocht in Wallis rondom het Monte Rosa-massief. Met uitzicht op diverse vierduizenders. Veel hoogteverschillen. Zware, alpiene route voor zeer ervaren bergwandelaars.

  E1
  Een route van bijna 5000 km van het noorden in Scandinavië door Zweden, Denemarken, Duitsland, Zwitserland tot diep in Italië. Delen in het uiterste noorden en zuiden zijn nog in ontwikkeling.

  E4
  Met 10.450 km het langste E-pad. Het loopt van Spanje via Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland naar Cyprus. De route door Roemenië en Bulgarije is nog in ontwikkeling. Het traject in Zwitserland is circa 500 km lang en loopt van de Jura naar Bregenz.

  E5
  Een route van circa 3050 km van de Bretagne in Frankrijk via Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk naar Italië en de Adriatische Zee. Het bekendste traject van Bregenz naar Bolzano doorkruist de Alpen van noord naar zuid.

  Wandelkaarten

  • De Zwitserse Topografische Dienst heeft een nieuwe serie goede wandelkaarten uitgebracht met een schaal van 1:33.333. Met ingetekende wandelroutes op scheur- en watervast papier. Op dit moment nog geen landelijke dekking, alleen populaire wandelgebieden zijn beschikbaar.
  • Wandelkaarten van Kümmerley & Frey met goed ingetekende wandelroutes. Vanwege schaal 1:60.000 geschikt voor de gemiddelde bergwandelaar. In zwaarder terrein is een gedetailleerdere topografische kaart aan te raden. Water- en scheurvast.
  • De Kompass-Wanderkarte is een goede wandelkaart met topografische details, ingetekende routes en toeristische bezienswaardigheden. De schaal varieert van 1:40.000 tot 1:50.000.

  Wandelgidsen

  Neem naast een wandelgids altijd een goede kaart mee. De kaartjes in de wandelgidsen beperken zich alleen tot de routes. Als je van de route afwijkt, wandel je van het kaartje af.

  • De Rother wandelgidsen heeft van veel streken een gidsje uitgebracht. Een goede (meestal Duitstalige) gids met een groot aantal dagtochten in dal en hooggebergte. De zwaarte is weergegeven in blauw, rood en zwart. Met praktische informatie en (beperkt) kaartmateriaal.
  • Daarnaast bestaan er veel andere wandelgidsen in het Nederlands (ANWB), Duits (Bruckmann, AT Verlag, Schweizer Alpenclub) of Engels (Cicerone Press).