Vooral als je regelmatig meerdaagse wandeltochten maakt, kan het geen kwaad je een keer te verdiepen in eerste hulp. Deze pagina heeft niet de pretentie je alles daarover te leren, maar geeft je wel enkele handige sites, een literatuurlijstje, namen van EHBO-instructeurs en enkele praktische tips. Zie verder ook de pagina’s Wandelblessures en Fietsblessures.
Handige sites
- EHBO-filmpjes
Deze filmpjes van de Schooltv-beeldbank geven een uitstekende eerste kennismaking met EHBO. Aan de orde komen onder meer: brandwonden, flauwvallen, bewusteloos raken, de stabiele zijligging, wonden behandelen, vergiftiging, botbreuken, verslikken, bloedneuzen en mond-op-mond-beademing.
EHBO in de rugzak
Op de pagina Inpaklijst wandelvakanties en Inpaklijst fietsvakantiesĀ vind je onder het kopje EHBO de nodige artikelen die je mee kunt nemen op een wandelvakantie. Bij elke buitensportzaak kun je ook kant-en-klare EHBO-setjes kopen, die licht genoeg zijn (een paar honderd gram) om bij je bagage te stoppen. Meer informatie vind je op de website van CarePlus. Ze zijn online te bestellen via www.hart-ware.nl.
Naast de gebruikelijke EHBO-artikelen kun je ook overwegen mee te nemen:
- mobiele telefoon
Spreekt voor zich. Handig om contact te houden met groepsgenoten, maar ook om medische hulp in te roepen. Het gemak van de gsm heeft ook een keerzijde: het komt steeds vaker voor dat trekkers onvoorbereid op stap gaan, te veel vertrouwen op hun mobieltje en juist daardoor in de problemen komen.
- noodfluitje
Sinds de opkomst van de mobiele telefoon iets minder noodzakelijk, maar het grote voordeel is dat zo’n fluitje klein is, niets weegt en niet op batterijen werkt.
- reddingsdeken
Hoewel een reddingsdeken eigenlijk geen echte deken is – meer een soort folie – kan die slachtoffers wel een stuk langer warmhouden en zodoende mensenlevens redden. Ook bruikbaar als je het een keer erg koud hebt, maar eenmaal uitgevouwen krijg je ‘m amper nog terug in de oorspronkelijke verpakking. Een reddingsdeken weegt hooguit 100 gram en neemt vrijwel geen ruimte in. Kortom: verplichte uitrusting voor elke trekker. Zie ook de pagina Bergwandelen.
Ā EHBO-cursussen
In heel Nederland zijn EHBO-verenigingen gevestigd, die regelmatig cursussen organiseren. De adressen kun je opvragen via www.ehbo.nl. Je kunt er ook informatie bestellen.
Specifiek op wandelen en buitensport gerichte EHBO vind je bij:
- Ascent Safety
Diverse workshops Berg- en Buitensport Eerstehulp, zowel in de vorm van dagcursussen in Nederland als trainingsweekenden in de Ardennen.
- Fylgjur
Naast reguliere EHBO-cursussen volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis kun je hier ook een aanvullende cursus Outdoor/Travel Medicine volgen, bestemd voor sporters en reizigers in dunbevolkte gebieden zonder medische voorzieningen.
- Outward Bound Belgium
Verschillende opleidingen Wilderness First Aid in het Belgische Lustin. De cursussen worden gegeven door Amerikanen en zijn dus in het Engels.
- SNP
De ‘SNP outdoor school’ organiseert verschillende meerdaagse cursussen over bergwandelen, hiking en survival, met ook enige aandacht voor EHBO.
- Wilderniss Medicine Outfitters
Workshops Wildernis-EHBO in de vorm van workshops (1 of 2 dagdelen) en cursussen (2 of 3 dagen).
Reageer op dit artikel