Online topokaarten

In de afgelopen 10 jaar zijn in steeds meer landen digitale topokaarten beschikbaar gekomen. Hieronder een aantal tips van bezoekers van deze site.

Websites met digitale topokaarten

Gratis digitale wandelkaarten van veel landen vind je op: garmin.openstreetmap.nl en openmbtmap.nl. Er wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd.
(Ton Tijmensen)

Website: garmin.na1400.info/routable.php
Hier kun je prima en legaal kaarten van praktisch de hele wereld downloaden. Mocht je een weg tegenkomen die er niet op staat, dan kan je met je GPS de weg middels een track vastleggen en uploaden. Dit is gebaseerd op OpenStreetMaps
(Guus Zijdenbos)

Topografische kaarten van Nederland zijn gratis te downloaden bij de Publieke Dienstverlening Op Kaart (PDOK) van het kadaster: www.pdok.nl/nl/producten/pdok-downloads/basis-registratie-topografie/topraster.
(Lijn)
Topografische kaarten (en luchtfoto’s) van Vlaanderen on-line: http://geo-vlaanderen.agiv.be/geo-vlaanderen/kleurenortho/. Ook de websites van de diverse Vlaamse provincies bieden vaak deze mogelijkheid.
(Leo Delei)
Website: nl.bergfex.com/sommer/oesterreich/.
Klik op de groene pijl naast Kaartnavigatie, kies Vollbild en wandelpaden worden weergegeven in groen als je ver genoeg inzoomt.
(Ellen)
Voor online wandelkaarten in Groot-Brittannië kun je terecht bij Ordnance Survey: www.ordnancesurvey.co.uk. Voor online kaartjes gebruik je de optie Getamap. Na (gratis) registratie kun je zelf je routes intekenen en uploaden naar je Garmin-GPS. Voor een klein bedrag per jaar (ca. £ 50) krijg je nog meer mogelijkheden.
De website geeft ook veel extra informatie over wandelen en fietsen in GB; je kunt ook papieren of geplastificeerde kaarten bestellen. De prijs is stukken lager dan in Nederland en ze hebben vaak aanbiedingen, bijvoorbeeld 2 kaarten voor de prijs van 1.
(Ellen)

Apps met digitale topokaarten

Bijna alle kaarten-apps zijn gebaseerd op Google Maps en/of OpenStreetMap. Sommige bieden ook navigatieaanwijzingen. Bij de meeste apps kun je de benodigde kaarten vooraf downloaden en vervolgens offline gebruiken.

Aanvullingen welkom

Weet je nog meer bronnen? Laat een reactie achter en ze worden toegevoegd.