Berghutten

In de meeste berggebieden, in ieder geval in Europa, zijn berghutten gebouwd om bergwandelaars en klimmers onderdak te bieden. De verscheidenheid aan hutten is enorm: van blikken doosjes voor vier personen, tot comfortabele hotels met honderden bedden. De drukste hutten liggen meestal het dichtst bij de bewoonde wereld en zijn ook in trek bij weekendgangers.

De meeste hutten hebben een huttenwaard. De waard beheert de hut en zorgt voor de maaltijden. Kleine hutten, met name in Scandinavië, hebben geen huttenwaard. Daar moeten trekkers voor zichzelf zorgen. Meestal zijn ook hier wel een fornuis, brandstof en keukengerei aanwezig.

In andere hutten is alleen in het hoogseizoen een waard aanwezig en zijn ze verder gesloten. Ga dus nooit op de bonnefooi naar een hut zonder zeker te weten dat die open is. De kans bestaat dat je voor een gesloten deur komt te staan.

De meeste hutten zijn eigendom van een alpenvereniging. Leden van een alpenvereniging krijgen korting en voorrang bij het toewijzen van slaapplaatsen. Leden van de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) hebben meestal dezelfde rechten als leden van de verenigingen die de hutten exploiteren.

De meeste berghutten hebben dekens. Een slaapzak meenemen is dus niet noodzakelijk. Een lakenzak is wel handig en meestal zelfs verplicht. Wie die niet bij zich heeft, kan er vaak een huren bij de huttenwaard.

Tot slot: verwacht in berghutten niet te veel privacy, vooral als het druk is. Huttenwaarden zullen er alles aan doen om voor iedere bezoeker een slaapplek te regelen, al is het maar in de keuken of het dagverblijf. Kijk niet gek op als je in een ‘Matratzenlager’ opeens met zestien mensen slaapt op tien naast elkaar gelegen matrassen.

Welke berghutten zijn er allemaal? Er zijn diverse sites met uitgebreide overzichten:

Auteur: Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen, fietsen en kanovaren. Ervaren webmaster. Oprichter van Trek 11.