Sietske de Vet

Hoe blijf je fit en gezond tijdens het maken van een flinke bergwandeling? Tips over bewust lopen, eten en drinken, en hoogteziekte vermijden.

Bewust lopen

Bergop wandelen

De meest voorkomende beginnersfout is snel lopen en buiten adem raken. Ga altijd rustig omhoog in een regelmatige cadans; zo hou je het langer vol. Kleine stappen kosten minder kracht. Ze zorgen voor beter evenwicht en het is minder vermoeiend. In één uur tijd stijgt een gemiddelde wandelaar ongeveer 400 meter. Iets om rekening mee te houden: de aangegeven tijden op de bordjes zijn pure looptijden, de pauzes zijn nooit meegeteld.

Bergaf wandelen

Afdalen is lastiger dan je als beginnende wandelaar misschien zou denken. Zeker als het pad steil naar beneden gaat. Veel ongelukken gebeuren juist tijdens het afdalen, wanneer de vermoeidheid toeslaat. Neem kleine passen en veer goed door de knieën. Dat levert achteraf weliswaar spierpijn op, maar het spaart de kniegewrichten.

Gezond eten & drinken bij bergwandelingen

Neem op een dagtocht minstens 1,5 liter drinken mee. Water aangemaakt met wat siroop smaakt lekker onderweg. Drink liever niet uit een beek en laat ook geen sneeuw in de mond smelten (bacteriën!). Neem dus water vanuit de berghut mee.

Neem ook altijd voldoende eten mee. Dan blijf je langer fit. Onderweg is chocolade, (gedroogd) fruit, noten, biscuits niet alleen lekker, het geeft ook de nodige calorieën.

Als je op huttentocht gaat, zul je ook brood en beleg moeten meenemen, want die zijn in berghutten lang niet altijd verkrijgbaar. Hartkeks, een soort biscuits, zijn goede broodvervangers. En beleg dat handig is mee te nemen in de rugzak: smeerkaas, worst, pindakaas, marmite, enzovoorts. In buitensportzaken kun je hiervoor speciale verpakking vinden.

Hoogteziekte

Hoogteziekte is iets heel anders. Wanneer je lichaam geen tijd heeft om zich aan te passen aan de hoogte, krijg je te weinig zuurstof. De klachten zijn niet fijn: hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid.

Als beginnende bergwandelaar zul je in de Alpen niet snel worden overvallen door hoogteziekte. De klachten openbaren zich meestal pas vanaf 2500 meter. Voorkom hoogteziekte door goed te acclimatiseren en de eerste dagen niet meteen naar grote hoogtes te gaan.

Blessures

Meer dan bij wandelingen in Nederland ligt bij bergwandelen het risico van blessures op de loer. Zie de pagina Wandelblessures.