Sietske de Vet
Latest posts by Sietske de Vet (see all)

  Niet alleen

  Een van de belangrijkste adviezen voor bergwandelaars: ga nooit alleen op stap. In de bergen ben je te ver van de bewoonde wereld om hulp te krijgen. Als je iets overkomt in een groep, zijn er tenminste nog anderen die of EHBO kunnen bieden of hulp kunnen halen.

  In de bergen kun je van het een op het andere moment in dichte mist of in een regenbui terechtkomen. Blijf in dergelijke gevallen altijd als groep bij elkaar.

  Als het misgaat

  Laat een slachtoffer nooit alleen en vraag of een ander hulp kan halen. Als er ondanks alles toch iets mis gaat, blijf dan vooral rustig en roep snel hulp in. Een paarĀ tips voor het gebruik van de mobiele telefoon:

  • Laad de telefoon van te voren goed op en schakel hem onderweg uit, zodat de batterij vol blijft.
  • Loop bij slecht bereik, indien mogelijk, naar een hoger gelegen plek. De beste kans op een goede ontvangst is daar waar zicht is op het dal.
  • In de koude werkt een batterij niet of minder goed. Draag de telefoon daarom in een jas- of broekzak tegen het lichaam aan.
  • Verwijder tijdens de vakantie de pincode. Zo kan een ander hulp inroepen met je telefoon en zijn alle belangrijke telefoonnummers meteen beschikbaar.
  • 112 kan altijd gebeld worden, ook zonder beltegoed en zonder pincode in te toetsen.
  • In de bergen is het raadzaam om de bergreddingsdienst te bellen (vooraf inprogrammeren!). Zij kennen de situatie in de bergen meestal beter dan de telefonist(e) van 112.

  Ook het alpiene noodsignaal kan uitkomst bieden om hulp in te schakelen. Dat kan met geluid (roepen of met een fluitje) of met een visueel teken (zaklamp, zonlicht weerkaatsen met een spiegeltje). Geef zes keer per minuut een signaal af en houd vervolgens Ć©Ć©n minuut stilte. Herhaal dit totdat er antwoord komt (driemaal per minuut Ć©Ć©n signaal).

  Het weer in de bergen

  Regen en kou

  Niets is zo veranderlijk als het weer in de bergen. Neem daarom altijd een trui en regenjas mee, ook al schijnt ā€™s ochtends het zonnetje en zijn de weerberichten gunstig. Zo wordt het bij elke 100 meter die je stijgt, 0,7 graden Celsius kouder! Wie in de mist terecht komt, of in een regen- of sneeuwbui, kan bij twijfel beter omkeren en afdalen.

  Onweer

  Wees altijd voorzichtig met onweer in de bergen. Onweer als gevolg van warmte komt meestal aan het eind van de middag voor. Vertrek vroeg in de ochtend, dan is de kans groot dat je alweer thuis bent wanneer het onweer losbarst. Houd de groter en donker wordende wolken goed in het oog. Als je wordt overvallen door onweer, zoek dan snel een veilige plek op. Daal snel af zolang het nog kan. Blijf nooit op een hoog punt in de omgeving staan. Vermijd een eenzame hoge boom. Zoek geen dekking bij het water. Is het onweer dichtbij, ga dan gehurkt en in elkaar gedoken op de grond zitten. Houd metalen voorwerpen als een wandelstok en ijzeren staalkabels op minstens 20 meter afstand.

  Felle zon

  Hoe koud is soms ook is, het zonlicht is op grote hoogten veel feller dan op zeeniveau. Wie door sneeuwvelden trekt, heeft absoluut een goede zonnebril nodig. Gewone zonnebrillen voldoen hier niet, wel zonnebrillen die ook UV-straling tegenhouden. Deze zijn in elke buitensportzaak te koop. Wie geen zonnebril opzet, riskeert ‘sneeuwblindheid’, een aantasting van het hoornvlies van het oog. Dit kan leiden tot tijdelijke blindheid.

  Sneeuw en ijs

  Wie boven de 3000 m komt, krijgt te maken met sneeuwvelden en gletsjers. Zolang sneeuwvelden niet te steil zijn, vormen ze geen gevaar. In de loop van de dag kunnen ze door temperatuurstijging zachter worden, of gaan smelten. Hierdoor groeit het risico dat je plotseling wegzakt.

  Het is handig om op dergelijke tochten pickels mee te nemen. Hiermee kun je je evenwicht bewaren en de kwaliteit van de sneeuw beoordelen door erin te prikken.

  Ondanks alle voorzichtigheid blijft het risico dat je op een schuin sneeuwveld onderuit gaat en naar beneden glijdt. Een tip die je leven kan redden: ga op je buik liggen en druk je ellebogen en je tenen in de sneeuw. Meestal is dit voldoende om af te remmen.

  GletsjersĀ vormen een risico apart. Zonder alpiene ervaring is het absoluut af te raden hier overheen te lopen. Ze kunnen vol onzichtbare spleten en kuilen zitten. Het gebruik van touwen en pickels is een absolute must.

  Hoogtevrees

  Veel mensen vragen zich af of ze met hoogtevrees in de bergen kunnen wandelen. Wees gerust: bijna iedereen heeft (een beetje) last van hoogtevrees. De Ć©Ć©n heeft er alleen meer last van dan de ander. Hoogtevrees is zeer subjectief. Daarom bestaat er geen eenduidig advies.

  Kwel jezelf niet onnodig, als je last hebt van hoogtevrees. Begin met een eenvoudige (dal)wandeling over goed begaanbare paden en bouw het langzaam op. Ga nooit alleen op stap en zorg dat je tochtgenoot op de hoogte is van je hoogtevrees. Lees vooraf de gidsjes met tochtbeschrijving door, waar meestal staat aangegeven of je ā€˜schwindelfreiā€™ moet zijn. Uiteraard is het ook geen schande om terug te gaan wanneer je niet verder durft.