Websites

Organisaties

In bijna elk West-Europees land is wel een genootschap dat zich richt op Santiago-gangers. Alle genootschappen verstrekken informatie aan leden en geven een pelgrimspas uit. De pas is een internationaal erkend document voor de tocht naar Santiago de Compostela.

Op vertoon van de pelgrimspas kun je tegen een bescheiden vergoeding terecht in de Spaanse refugios (overnachtingsplaatsen voor pelgrims). Bij aankomst in Santiago krijgt bezitters van een pas met de juiste stempels een compostela overhandigd: een officieel document ten teken dat de pelgrimstocht ‘in de goede geest’ is volbracht.

Een andere goede ingang om praktische informatie te krijgen zijn de verkeersbureaus.

Andere websites

 • Esprit du Chemin
  Pelgrimsonderkomen in de Pyreneeën. De website bevat veel algemene informatie voor Santiago-lopers.
 • Compostela.nl
  Website van Jeroen Gooskens, voormalig priester en auteur van ‘Ver onderweg’. De site bevat artikelen, verhalen en boekbesprekingen.
 • Jabikspaad
  Omvangrijke website over het Jabikspaad, een wandel- en fietsroute van St. Jacobiparochie in noordwest-Friesland naar Hasselt in noord-Overijssel. De route is bedoeld als begin van de tocht naar Santiago.
 • Databank Bedevaartplaatsen in Nederland (BiN)
  In deze databank van het Meertens Instituut is de bedevaartcultuur in Nederland van de zesde eeuw na Christus tot heden in kaart gebracht. De databank bevat gegevens over 642 bedevaartplaatsen.
 • Winter Pilgrim
  Alison Raju gaat in op de voor- en nadelen van een pelgrimstocht in de wintermaanden.

 

Auteur: Klaas van der Poel

Doorgewinterde pelgrim, gerechtelijk ICT-deskundige en bijenhouder.