In dit overzicht zijn alleen belangenorganisaties opgenomen. Wandelreisaanbieders en reisboekhandels staan elders op de site.

Wandelen

De ANWB geeft kaarten, boeken, gidsen en tijdschriften uit voor wandelaars, fietsers en andere recreanten. De bond opende in 1914 het wandelpad Amsterdam – Arnhem, in 1939 de eerste Internationale Wandelweg ‘s-Hertogenbosch – Luxemburg, de voorloper van het huidige Pelgrimspad LAW 7-II.
» www.anwb.nl
In 2015 ontstaan als fusie tussen wandelsportorganisaties KNBLO en NWB. Organiseert jaarlijks de Vierdaagse van Nijmegen en een groot aantal andere wandeltochten.
» www.kwbn.nl
Een vereniging van vrijwilligers die de belangstelling voor de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela in het Spaanse Galicië proberen te verbreiden en te verdiepen. Het genootschap geeft voorlichting aan de leden, brengt ze met elkaar in contact en heeft contacten met vergelijkbare organisaties in het buitenland.
» www.santiago.nl
Maakt zich met name sterk voor behoud van onverharde paden vanwege hun cultuurhistorisch belang. Ook aandacht voor filosofische en spirituele aspecten van het wandelen. Organiseert regelmatig avonden in Amsterdam en elke week op zondag een wandeltocht ergens in Nederland.
» nemo.pz.nl
Een vereniging voor vakantie en vrije tijd, met veel activiteiten in de natuur. Het Nivon is de uitgever van de Pieterpad-gids en beheert ook verschillende andere LAW-paden.
» www.nivon.nl
In 1998 ontstaan als fusie tussen de NBV (Nederlandse Bergsport Vereniging) en de KNAV (Koninklijke Nederlandse Alpen Vereniging). Organiseert cursussen en vakanties in de bergen. Zie ook de pagina Bergwandelen.
» www.nkbv.nl
Geeft het gelijknamige tijdschrift en een aantal wandelgidsen uit. Houdt zich verder bezig met belangenbehartiging.
» www.oplemenvoeten.nl
Behartigt de belangen van voetgangers en fietsers van Nederland en België naar Rome. De vereniging verschaft informatie over de verschillende routes naar Rome, onder andere over de Via Francigena, en over bezienswaardigheden en overnachtingsadressen op de routes. Zij geeft een pelgrimspaspoort uit en brengt Romegangers met elkaar in contact.
» www.pelgrimswegen.nl
Vroeger bekend onder de naam NJHC. Beheert de Nederlandse jeugdherbergen (tegenwoordig hostels geheten), die ook toegankelijk zijn voor volwassenen. En nee, corvee is er tegenwoordig niet meer bij.
» www.stayokay.nl
Heeft een vergelijkbare doelstelling als Nemo, maar is vooral regionaal georganiseerd. Niet te verwarren met Wandelkrant ‘te voet’.
» www.tevoet.nl
Zet zich in voor behoud van voetveren, een onmisbare schakel in vele Nederlandse wandelpaden.
» www.voetveren.nl
Voorheen Wandelplatform-LAW. Samenwerkingsverband tussen een aantal Nederlandse wandelorganisaties, zoals de ANWB, het NIVON en de NKBV. Beheert het Nederlandse LAW-netwerk en de NS-wandeltochten, en richt zich verder o.a. op belangenbehartiging.
» www.wandelnet.nl

Natuur, landschap en milieu