Wat is een stappenteller?

Een stappenteller, ook wel pedometer genoemd, telt het aantal stappen van degene die hem draagt. Het is een klein apparaatje, nauwelijks groter dan een luciferdoosje, dat je aan je broek of riem bevestigt. De meeste stappentellers werken op batterijen. Tegenwoordig zijn er ook stappenteller-apps voor op je smartphone.

Een stappenteller telt in eerste instantie alleen voetstappen, geen afstanden. Elke stap wordt geteld, zowel grote als kleine stappen. Pas als je je weet hoe lang je gemiddelde staplengte is, kun je uitrekenen met welke afstand een bepaald aantal voetstappen ongeveer overeenkomt. Sommige stappentellers hebben nog meer functies, zoals een caloriemeter.

Waarom zou je je stappen tellen?

Met een stappenteller of pedometer kun je niet alleen de afstand van een afgelegde wandeltocht schatten, bij dagelijks gebruik is het ook een graadmeter voor lichamelijke activiteit.

In Japan is ‘10.000 stappen per dag’ al tientallen jaren een begrip. Om je een indruk te geven: bij de meeste mensen komt dit overeen met pakweg 7-8 km lopen – en dat dus elke dag! Grofweg gelden de volgende gradaties:

  • tot 5000 stappen: zittende leefstijl,
  • 5000-7500 stappen: licht actieve leefstijl,
  • 7500-10.000 stappen: matig actieve leefstijl,
  • vanaf 10.000 stappen: actieve gezonde leefstijl,
  • vanaf 12.500 stappen: zeer actieve leefstijl.

In Nederland hanteren we een iets ruimer begrip: de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). De NNGB wil volwassenen iedere dag minimaal 30 minuten “ten minste matig intensief lichamelijk actief” laten zijn. En dat hoeft niet alleen wandelen te zijn.

Met een stappenteller zie je vrij snel of je te weinig beweegt. Deze confrontatie met objectieve cijfers stimuleert ook om meer te gaan bewegen.

De beste stappenteller?

Stappentellers heb je in soorten en maten. Prijzen variëren van 5 tot 100 euro of meer. Daarnaast zijn er ook steeds meer apps voor op je smartphone. Veel pedometers kunnen ook nog allerlei andere dingen dan simpelweg stappen tellen: je hartslag meten, de tijd aangeven, de stappen omzetten in kilometers of verbruikte kilocalorieën.

De meeste sportwinkels, bijvoorbeeld Perry Sport, verkopen stappentellers, net als de ANWB en buitensportwinkels. De kwaliteit wisselt sterk, met name de apps presteren doorgaans nogal matig. Ze geven bij benadering aan hoeveel stappen je zet, soms met een (acceptabele) afwijking van zo’n 5-10 procent. Maar soms geeft de teller rustig het dubbele of de helft van je stappen aan. Een hoge prijs is geen garantie voor een zorgvuldige meting.

Hoe kies ik een stappenteller?

De belangrijkste tip voor wie een stappenteller/pedometer wil kopen, is: test het apparaatje in de winkel. Loop 100 stappen door het pand en kijk hoeveel stappen er op de teller staan. Herhaal die test met andere modellen en koop het toestel met een afwijking van 10 procent of minder.

Video

 

Latest posts by Wessel Zweers (see all)