De nieuwste trend voor avontuurlijke wandelaars is geocaching, een soort schatzoeken via de satelliet. Spannend voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen.

Wat is geocaching?

Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een avontuurlijk spel voor wandelaars met een gps-ontvanger. Het principe is dat personen schatkisten (caches) verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze kisten op internet publiceren. Met behulp van je gpsĀ moet je zo’n schat zien terug te vinden.

Een cache kan er verschillend uitzien maar heeft altijd een logboek. In zijn simpelste vorm bevat een cache verder niets. De vinder wordt geacht iets in dat logboek te schrijven.

Vaak zitten er ook andere voorwerpen in. Dat kan van alles zijn: van landkaarten en boeken tot cdā€™s, toegangskaarten en spelletjes. Je dient daarvan een uit de schatkist te nemen en hiervoor in de plaats weer iets anders achter te laten. Je mag zelf kiezen wat.

Gps

Geocaching klinkt simpel, maar vraagt toch de nodige speurzin. Met een gps-ontvanger weet je wel globaal waar je moet zoeken, maar zo’n apparaat is niet tot op de meter nauwkeurig. Daardoor moet je vaak nog even flink zoeken voordat je de schat hebt gevonden.

Bovendien kan de cache werkelijk overal verstopt zitten: in de struiken, in een boom of zelfs onder water. Caches kunnen ook in steden bevinden, zowel onder als boven de grond, in gebouwen als net daarbuiten. Kortom: geocaching garandeert flinke wandel- en speurtochten, waar ook ter wereld.

Je moet daarvoor wel eerst een gps-ontvanger aanschaffen. Als deze aanschaf geen onoverkomelijk probleem is, kun jeĀ via de links onderaan deze pagina meer informatie vinden.

De oorsprong van geocaching

Geocaching is nog niet zoĀ oud. Op 3 mei 2000 verstopte de Amerikaan Dave Ulmer de eerste cache in Portland Oregon. Hij maakte daarvan melding op internet. Drie dagen later werd de schat tweemaal bezocht en het logboek eenmaal ingevuld.

In korte tijd is geocaching een enorme rage geworden. Volgens recente cijfers spelen 6 miljoen mensenĀ dit spel in meer dan 100 landen. Op Geocaching.com staan miljoenen cachesĀ vermeld.

Volgens internetmagazine Wired (link zie onderaan) gebruiken creatieve geesten geocaching zelfs om een ‘blind date’ te arrangeren. Ze geven niet de geografische coƶrdinaten van een schat op, maar die van hun eigen huis of stamcafĆ©. Zo hopen ze dat de spoorzoeker bij hen komt eten of een biertje drinken.

Aanbevolen links

Latest posts by Wessel Zweers (see all)