Geocaching

De nieuwste trend voor avontuurlijke wandelaars is geocaching, een soort schatzoeken via de satelliet. Spannend voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen.

Wat is geocaching?

Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een avontuurlijk spel voor wandelaars met een gps-ontvanger. Het principe is dat personen schatkisten (caches) verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze kisten op internet publiceren. Met behulp van je gps moet je zo’n schat zien terug te vinden.

Een cache kan er verschillend uitzien maar heeft altijd een logboek. In zijn simpelste vorm bevat een cache verder niets. De vinder wordt geacht iets in dat logboek te schrijven.

Vaak zitten er ook andere voorwerpen in. Dat kan van alles zijn: van landkaarten en boeken tot cd’s, toegangskaarten en spelletjes. Je dient daarvan een uit de schatkist te nemen en hiervoor in de plaats weer iets anders achter te laten. Je mag zelf kiezen wat.

Gps

Geocaching klinkt simpel, maar vraagt toch de nodige speurzin. Met een gps-ontvanger weet je wel globaal waar je moet zoeken, maar zo’n apparaat is niet tot op de meter nauwkeurig. Daardoor moet je vaak nog even flink zoeken voordat je de schat hebt gevonden.

Bovendien kan de cache werkelijk overal verstopt zitten: in de struiken, in een boom of zelfs onder water. Caches kunnen ook in steden bevinden, zowel onder als boven de grond, in gebouwen als net daarbuiten. Kortom: geocaching garandeert flinke wandel- en speurtochten, waar ook ter wereld.

Je moet daarvoor wel eerst een gps-ontvanger aanschaffen. De kosten variëren van 200 tot 600 euro. Als deze kosten geen onoverkomelijk probleem zijn, kun je via de links onderaan deze pagina meer informatie vinden.

De oorsprong van geocaching

Geocaching is nog niet zo oud. Op 3 mei 2000 verstopte de Amerikaan Dave Ulmer de eerste cache in Portland Oregon. Hij maakte daarvan melding op internet. Drie dagen later werd de schat tweemaal bezocht en het logboek eenmaal ingevuld.

In korte tijd lijkt geocaching een enorme rage te worden. Volgens recente cijfers spelen 6 miljoen mensen dit spel in meer dan 100 landen. Op Geocaching.com staan meer dan 2 miljoen caches vermeld.

Volgens internetmagazine Wired (link zie onderaan) gebruiken creatieve geesten geocaching zelfs om een ‘blind date’ te arrangeren. Ze geven niet de geografische coördinaten van een schat op, maar die van hun eigen huis of stamcafé. Zo hopen ze dat de spoorzoeker bij hen komt eten of een biertje drinken.

Uitwisseling van cd’s en dvd’s

Geocaching wordt in de beginjaren ook vaak gebruikt om illegale kopieën van cd’s en dvd’s, bijvoorbeeld met topografische kaarten, uit te wisselen. Het principe is eenvoudig: je maakt een kopie, laat die achter in een cache, de vinder neemt die mee en maakt weer een kopie, enzovoorts. Een soort Piratebay, maar hier is de pakkans nog kleiner, omdat de maker van een gevonden kopie vrijwel niet te achterhalen is. De naam voor dit anonieme (en strikt genomen illegale) uitwisselingsnetwerk: de Kabouterbond. Inmiddels zijn topografische kaarten in Nederland wel tegen betaalbare prijzen verkrijgbaar en is het circuit op een laag pitje komen te staan.

Aanbevolen links

Auteur: Wessel Zweers

Liefhebber van wandelen, fietsen en kanovaren. Ervaren webmaster. Oprichter van Trek 11.