Wadlopen staat bijna helemaal los van andere vormen van wandelen. Het stelt andere eisen aan je kleding en uitrusting, je doet het bijna altijd in groepsverband en meestal ook onder leiding van een gids.

Waar kun je wadlopen?

De simpelste wadlooptochten zijn rondjes vanaf een kustplaats in Friesland of Groningen. Daarnaast zijn diverse Waddeneilanden voor wadlopers bereikbaar, met name Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Je loopt daarbij over slik en zandplaten, en doorsteekt zo nodig geulen. Soms kan het water tot aan je borst komen te staan, maar je houdt altijd contact met de grond. Zwemmen is niet de bedoeling – en te gevaarlijk.

Alleen wadlopen of met een gids?

Altijd met een gids. Alleen wadlopen is voor onervaren mensen levensgevaarlijk.

Wadloopgidsen

Zin om een keer zo’n wadlooptocht mee te maken? Wandelen over het wad is zeker de moeite waard, al is het maar voor een keer. Aanbieders/gidsen van wadlooptochten zijn simpel via Google te vinden.

Korte geschiedenis

Meer over de geschiedenis en achtergronden van het wadlopen is te lezen in een oud Volkskrant-artikel. W.F. Hermans noemde wadlopen ooit “alpinisme in twee dimensies” – een prachtige karakterisering, want het zeewater is de enige woestenij die Nederland nog heeft. Wie tijdens het wadlopen om zich heen kijkt, ziet een panorama dat er duizenden jaren geleden vrijwel identiek uitzag. De populariteit van het wadlopen is sinds de jaren 60 snel op komen zetten. Maar deze massale belangstelling heeft ook een keerzijde. Tijd voor strengere regels, vinden overheid en Waddenvereniging. “Je moet hetgeen waarvoor je komt niet tegelijk bederven.”

 

Latest posts by Wessel Zweers (see all)